Konsulenter advarte mot Follobane-løsning

KONSULENTER ADVARTE MOT FOLLOBANE-LØSNING: Til tross for advarsler fra Norconsult i høst valgte Bane Nor å godkjenne en uprøvd teknisk løsning for returstrømanlegget til Follobanen. Bare åtte dager etter åpningen ble det åpenbart at løsningen ikke fungerte, da det gikk mer strøm gjennom kablene enn hva de var dimensjonert for. Det førte til varmgang og røykutvikling. 

Bane Nor må nå reprosjektere og bygge om 37-milliarders-prosjektet, der skjøter og anlegg skal byttes ut og redesignes med mer kjente løsninger. De tar fortsatt sikte på å rekke en ny åpning innen 1. februar. 

Det spansk-italienske entreprenørselskapet Acciona Ghella Joint Venture (AGJV) sto for totalentreprisen for Blixtunnelen, som videre engasjerte selskapet Cowi for å prosjektere returstrøm-løsningen. Bane Nor oppgir at de var usikre på løsningen som var valgt, og at de derfor bestilte en rapport fra Norconsult. Konsulentselskapet stilte flere kritiske spørsmål ved om jordingsanlegget var riktig dimensjonert. Konsernsjef for Bane Nor, Gorm Frimannslund, opplyser at han «først helt nylig» ble gjort kjent med gjennomgangen, ifølge Aftenposten

Til Teknisk Ukeblad sier toppsjefen: «Når vi velger en totalentreprenør, er det totalentreprenøren som har en viss grad av frihet til å velge løsninger. Så det var ikke et bevisst valg fra Bane Nors side». Bane Nor har allerede rettet pengekrav mot entreprenøren. Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård (Ap) har varslet en ekstern granskning. 

Dette er ikke første gangen Bane Nor har vært i klinsj med det spansk-italienske selskapet. De har tidligere møttes i retten der AGJV krevde 400 millioner kroner ekstra på grunn av avvikende grunnforhold i berget der tunnelen skulle bores.


  • Få nyhetsbrev i innboksen til frokost hver morgen: Abonnerer du på Filter Nyheter, kan du hver morgen glede deg til Filter KAFFE – en rykende fersk oppsummering av det som skjedde i verden mens du sov. I tillegg får du eksklusive saker om blant annet strømkrise og klimapolitikk. Klikk her for å lese mer!

«CLOSE THE DEAL»: I stedet for å fylle tv-kveldssendingene med feiring av sitt nye flertall i Representantenes hus, ble Republikanerne i går sittende handlingslammede i kongressalen og repetere ydmykelsen av speaker-kandidat Kevin McCarthy i time etter time. Takket være 20 «mytterister» på ytre høyre fløy ble det for første gang på hundre år omvalg i speaker-avstemningen, som McCarthy tapte tre ganger før partiet kastet inn håndkleet og la valget på is (til klokka 18 i kveld norsk tid).

McCarthy-motstanderne hadde i forkant fått flere innrømmelser på ymse krav, men holdt – av litt uklare årsaker – fast på å lamme partiet. (Nyvalgte kongressrepresentanter er ikke engang sverget inn før speaker-spørsmålet er avklart).

De fleste av opprørerne er blant demokratifornekterne som 6. januar i 2021 stemte mot å verifisere Joe Bidens presidentvalgseier selv etter det voldelige kuppforsøket fra Donald Trumps tilhengere. Washington Post påpeker at gårsdagens avstemning viser hvordan radikale konspirasjonsteoretikere i Representantenes hus kan dominere hele partiet i kongresskammeret: Selv om 157 av stemmene for McCarthy i går kom fra såkalte valgresultatfornektere, må han i praksis ha hele kobbelet av høyreradikale rabulister i ryggen for å innta lederskapet.

McCarthy, i utgangspunktet en tradisjonell republikaner, har satset karrieren på å være trofast Donald Trump-støttespiller. Mens Trump i natt svarte unnvikende på om han fortsatt støtter McCarthys kandidatur («vi får se hva som skjer»), kom han i ettermiddag med en direkte oppfordring til å «close the deal» for McCarthy, sammen med en advarsel til mytteristene om å «ikke gjøre en storslått triumf til et gigantiske og pinlig nederlag».


MISTER TRUA PÅ BOLIGKRAKK: Norske boligpriser falt ikke så brått som fryktet i desember, ifølge oppdaterte tall fra eiendomsmeglernes interesseorganisasjon Eiendom Norge. Korrigert for gjennomsnittlig sesongvariasjon steg de faktisk 0,2 prosent for landet som helhet. Selv om desember er en måned med lav omsetning, og Eiendom Norge-direktør sier at boliger de kommende månedene trolig vil ha en svakere verdistigning enn de foregående årene, er flere økonomer forbløffet: «Det er nesten så jeg ikke tror på Oslo-tallene (0,1 prosent stigning), det henger ikke på greip. Det virker veldig, veldig rart», sier Baard Schumann, direktør i et boligutviklingsfond, til DN. «Jeg blir mer og mer sikker på at krakket ikke kommer til å skje», sier Nejra Macic i Prognosesenteret til E24.