Politileder har kranglet med dommer i 13 år: «Sjikanøst», «hersketeknikk», «kroppslige utfall», «personangrep», «drepende kritikk»

(Foto: Domstol.no og politi.no)

«Det har utviklet seg et uheldig samspill mellom tingrettsdommer Johnsen og politiinspektør Holmsen. Dette har en lang forhistorie, men motsetningene ser fortsatt ut til å sette sitt preg på rettssakene», skriver Tilsynsutvalget for dommere i et vedtak 3. februar i år. Det er nok den snilleste oppsummeringen man kan gi av konflikten mellom politiinspektør Harald Holmsen (47) og tingrettsdommer Petter J. Johnsen (67) på Romerike. – Klanderverdig De to erfarne juristene har hatt et anstrengt forhold helt siden 2003, og i fjor skrev Holmsen en klage om tre forskjellige rettssaker der de to nylig hadde vært i samme sal. Klagen framstår som  et rent karakterdrap på dommeren. Holmsen mener blant annet at det er «totalinntrykket av Johnsen som ikke er bra»,  at behandlingen av aktørene er «forkastelig», «billig hersketeknikk og klanderverdig prosessledelse» og at dommeren har en «oppførsel som ikke fremmer rettens verdighet eller oppbygning av den alminnelige tillit til domstolsinstitusjonen».

Politiinspektøren hevdet at hans anførsler var på vegne av flere advokater og aktorer som ikke tør å stå fram med sine erfaringer, og at det har vært et gjennomgående problem med avbrytelser, sure bemerkninger og tendensiøs forskjellsbehandling i sakene Johnsen leder.

– Krenkende Johnsen mener på sin side at Holmsen er uryddig og «en krevende aktor å møte», som stadig vekk gjengir fakta og forklaringer «til dels feilaktig» underveis i rettssakene, og at ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.