Komikeren som utfordrer hele det politiske systemet i Italia: – Det er som en slags sekt

– Femstjernersbevegelsen er partiet som passer alle, uavhengig av om du kommer fra sentrum, fra høyre- eller venstresida. Det eneste kriteriet er at du er sint på politikerne og deres vanstyre. Italiensk politikk er jo ikke verdens mest effektive.

Franco Pavoncello er professor i statsvitenskap og rektor ved John Cabot-universitetet i Roma, og poengterer underdrivelsen med en kort latter:

– Etter seksti år med republikk er det nok av dem som begynner å gå lei.

Vi har bedt om et grunnkurs i bevegelsen som, selv om de insisterer på at de ikke er et parti, fikk 25 prosent oppslutning ved parlamentsvalget i 2013. De fikk også skylden (eller æren) for at statsminister Matteo Renzis reformprogram – og hans regjering, den 54. i Italia siden krigen – havarerte i møte med stemmeurnene 4. desember.

Movimento 5 Stelle (M5S) ble stiftet i 2009 av den eksentriske nettgründeren Gianroberto Casaleggio og den karismatiske komikeren Beppe Grillo (68), hvis enormt populære snakkeshow (se et eksempel her) alltid har vært preget av utfall mot korrupte politikere, udugelige medier, råtten finansbransje og eliteklassens sammensvergelser.

Et barn av nettet

Men det var først da de i 2005 startet en blogg som kombinerte Grillos politiske agitasjon med Casaleggios tekno-optimisme og miljøengasjement at Grillos fanskare begynte å anta form av en folkebevegelse – og da en som særlig var befolket av unge folk. Bloggen ble raskt en av Italias mest leste med sitt verdensbilde der internett og direktedemokrati er eneste medisin mot Italias prøvelser – prøvelser som snart skulle ledsages av eurokrise, pressede statsfinanser og stigende arbeidsløshet.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.