Klart for Nato- EU- og G7-møter: «Vil vise hvem som er Ukrainas venn, og hvem som forråder»

DAGENS TOPPMØTER i Brüssel vil vise hvem som er Ukrainas «venn, hvem som er partner, og hvem som forråder oss for penger», sier president Volodomyr Zelenskyj i sin faste videotale. Han ber om «meningsfylte tiltak» fra Nato, EU og G7-landene og gjentar igjen sitt ønske om at luftrommet over landet stenges. «Vi har ikke mottatt jagerfly eller moderne luftvernmissiler», sier Zelenskyj, som for første gang også inkluderte et segment på engelsk i sin tale. Der ber han folk over hele verden om å protestere mot den russiske invasjonen.

NATO DOBLER SIN militære tilstedeværelse i områder nært Ukraina. Dermed blir det fremskutte Nato-baser i både Slovakia, Romania, Ungarn og Bulgaria i tillegg til basene som allerede er etablert i Polen og de baltiske landene. Den norske basepolitikken, som sier at det ikke skal være utenlandske styrker permanent basert i Norge, behøver ikke å endres, sier statsminister Jonas Gahr Støre til VG. Uten forsvarsavtalen med USA, som legger til rette for at amerikanske styrker raskt kan komme inn og forsterke forsvaret av Norge, villle imidlertid presset på å etablere faste baser i Norge vært større, sier forsvarsminister Odd Roger Enoksen til avisa.

NATO UTSTYRER UKRAINA med utstyr for å beskytte seg mot kjemiske, biologiske og kjernefysiske våpen. I USA har president Biden i det stille

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.