Kherson har falt – Kyiv rystes av enorme eksplosjoner

KHERSON HAR FALT. Den ukrainske havnebyen med rundt 300 000 innbyggere er den første større byen som kommer under russisk kontroll etter invasjonen for en uke siden, og strategisk viktig for kontroll over svartehavskysten og mottak av internasjonal frakt. Khersons ordfører tilbakeviste i går russiske påstander om at de nå hadde overtatt byen; sent i går kveld bekreftet han på Facebook at russiske soldater er inne i rådhuset. «Mitt team og jeg er fredelige, vi har ikke våpen og er ikke aggressive. Vi har ikke ukrainske militære styrker i byen, bare sivilister og folk som ønsker å bo her», skriver han.

Også Mariupol lenger øst skal være omringet og stadig utsatt for harde angrep. Mange av innbyggerne er uten strøm og vann, sier ordføreren. Blir også denne havnebyen tatt av russerne risikerer store ukrainske styrker å bli avskåret fra resten av landet.

En rekke enorme eksplosjoner er fanget opp av kameraer i Kyiv, minst en av dem så kraftig at en soppsky steg i været over byen. Eksplosjonene skjedde etter at flyalarmen gikk av i 4-tiden i natt (lokal tid) og russiske jagerfly kom inn over byen, melder internasjonale medier. Den amerikanske tv-stasjonen CBS var i ferd med å avslutte en direktesending med reporter Charlie D'Agata da den ene bomben gikk av i bakgrunnen. Ukrainas innenriksminister sier Kyivs sentralvarmeanlegg er ødelagt. Kyiv Independent skriver at også en rekke andre byer har vært under kraftige angrep og påført store skader i natt, inkludert Kharkiv.

Mer enn e...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.