Søndag ettermiddag ble britenes statsminister Boris Johnson og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen enige om at de ikke er så uenige at de ikke kan komme til enighet om en avtale etter at den såkalte overgangsperioden er forbi og Storbritannia står alene fra 31. desember.

Nyheten ga positive utslag i valutamarkedene mandag morgen – kanskje går det ikke mot en økonomisk krasjlanding likevel, der britisk bilindustri kneler i møte med toll og avgifter, eller der franske fiskere mister tilgang til britiske farvann og dermed hele livsgrunnlaget.

Selv om partene etter sigende er enige om mye, ligger det fortsatt store, uløste floker på forhandlingsbordet der EUs sjefforhandler Michel Barnier og britenes David Frost i dagene som kommer må praktisere et nennsomt diplomatisk fingerarbeid for å komme i mål.

Det begynner selvsagt å haste, også fordi EU-landene og Storbritannia er avhengig av noe tid for å ratifisere en eventuell avtale. I mellomtiden har førstnevnte kommet med forslag til beredskapsplaner, der målet er å unngå kaos og krise på spesielt tre viktige områder dersom en avtale ikke blir inngått: