«Kan true offentlig orden»: Her er EU-forslagene som skal hindre kaos ved nyttår

Boris Johnson og Ursula von der Leyen.

Søndag ettermiddag ble britenes statsminister Boris Johnson og EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen enige om at de ikke er så uenige at de ikke kan komme til enighet om en avtale etter at den såkalte overgangsperioden er forbi og Storbritannia står alene fra 31. desember. Nyheten ga positive utslag i valutamarkedene mandag morgen – kanskje går det ikke mot en økonomisk krasjlanding likevel, der britisk bilindustri kneler i møte med toll og avgifter, eller der franske fiskere mister tilgang til britiske farvann og dermed hele livsgrunnlaget.

Selv om partene etter sigende er enige om mye, ligger det fortsatt store, uløste floker på forhandlingsbordet der EUs sjefforhandler Michel Barnier og britenes David Frost i dagene som kommer må praktisere et nennsomt diplomatisk fingerarbeid for å komme i mål. Det begynner selvsagt å haste, også fordi EU-landene og Storbritannia er avhengig av noe tid for å ratifisere en eventuell avtale. I mellomtiden har førstnevnte kommet med forslag til beredskapsplaner, der målet er å unngå kaos og krise på spesielt tre viktige områder dersom en avtale ikke blir inngått:

1) Flytrafikk i fare

I sitt skriftlige forslag til krisetiltak poengterer EU-kommisjonen at utfallet i forhandlingene mellom EU og Storbritannia fortsatt er usikkert – «til tross for at slutten av overgangsperioden er svært nær». Dersom partene ikke blir enige før 1. januar 2021, vil forholdet mellom dem blir regulert av internasjonale rammeverk s...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.