5 punkter: Dette står på spill dersom Boris feiler i Brussel

Nylig ble det klart at britenes statsminister Boris Johnson allerede onsdag denne uka reiser fra London til Brussel for å møte EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen ansikt til ansikt.

Målet er å finne ut hvordan i alle dager Storbritannia og EU kan komme til enighet om en handelsavtale som trer i kraft når den såkalte overgangsperioden er forbi og førstnevnte forlater det europeiske samarbeidet 31. desember.

For å være på den sikre siden hadde partene egentlig deadline i midten av oktober – nå er de på overtid med solid margin. Torsdag denne uka møtes lederne for de 27 EU-landene til toppmøte. Da burde de egentlig hatt en ratifiseringsklar avtale på bordet.

Men foreløpig er Downing Street-representantene og EU-toppene uenige om tre viktige momenter i en potensiell avtale: Europeiske fiskeres tilgang på britiske farvann, felles vilkår som kan sikre lik konkurranse i næringslivet (og dermed britisk innpass i EUs indre marked) og hvem som skal overse at reglene faktisk overholdes.

Hva vil egentlig skje dersom Storbritannia forlater det europeiske samarbeidet uten en handelsavtale ved nyttår? Disse fem punktene gir grunn til bekymring:

1) Økonomisk tilbakeslag for både Storbritannia og EU

Uten en handelsavtale vil flere tiår med fri flyt av varer, tjenester, mennesker og kapital mellom Storbritannia og viktige EU-land som Frankrike, Tyskland og Nederland stoppe opp temmelig brått den 31. desember. Flere analyser har konkludert med at dette med relativt stor sikkerhet vil gi et økonomisk tilbakeslag for både Storbritannia og EU sett under ett. For eksempel har det britiske Office for Budget Responsibilty (OBR) spådd en nedgang i det allerede hardt koronapressede britiske n...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.