«Jeg så to menn bli tatt ut av bussen. De ble bundet og fikk bind for øynene»

  • Vår faste spaltist om konspirasjonsteorier, John Færseth, er også ekspert på Ukraina. I en periode tar han derfor et steg til et steg til siden fra hovedtemaet for nyhetsbrevet for å bringe analyser om konflikten.


Siden invasjonen begynte kan over en million ukrainere ha blitt tatt med til Russland fra okkuperte deler av Ukraina. Mange har blitt plassert i avsidesliggende russiske regioner etter å ha gått gjennom «filtreringsleire» der man ser etter forbindelser til militæret og nasjonalistiske avdelinger. Russland kaller det «evakuering», men fra ukrainsk hold omtales det som bortføring og deportasjon.

For noen dager siden uttalte det ukrainske menneskerettsombudet Ljudmyla Denisova at 1,2 millioner ukrainere har blitt sendt til Russland siden februar. Det inkluderer 90 000 innbyggere i de to russiskkontrollerte «republikkene» i Donetsk og Luhansk som ble overført til Russland i dagene før den russiske invasjonen. Lignende tall har kommet fra det russiske forsvarsdepartementet.

Minst 200 000 er barn, inkludert 2000 foreldreløse som ifølge ukrainske og russiske kilder skal adopteres av russiske familier. 

De fleste av kommer fra Donetsk og Luhansk. Bare fra Mariupol er minst 30 000 sivile tatt med til Russland og Donetsk siden midten av mars.  

Trolig har også

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.