Iran skylder på offeret etter Rushdie-attentat

IRAN RETTFERDIGGJØR ATTENTAT: «Når det gjelder angrepet på Salman Rushdie i USA, mener vi ikke at noen fortjener skyld eller fordømmelse, bortsett fra ham selv og hans støttespillere. (…) Vi mener fornærmelsene og støtten han fikk var en krenkelse av alle religioners følgere», uttaler Iran via UD-talsmannen Nasser Kanaani i dag. Regimet benekter å ha noe med fredagens drapsforsøk å gjøre, selv om det var prestestyret i Iran som utstedte dødsdommen mot Rushdie for romanen «Sataniske vers» og senere har holdt trusselbildet fra ekstreme islamister ved like på ulike måter. Iran var etter alt å dømme også involvert i attentatet på Rushdies norske forlegger, William Nygaard, i Oslo i 1993.

Gjerningsmannen bak knivstikkingen i Chautauqua i delstaten New York, den 24 år gamle amerikaneren Hadi Matar, har ikke noe kriminelt rulleblad og er født og oppvokst i USA med libanesiske foreldre. Han ser ut til å ha sympatisert med sjia-ekstremisme og Irans revolusjonsgarde, men det er ikke kjent om han har forklart seg om motivet for drapsforsøket. 

Rushdie overlevde, men ble påført varige skader. Han mister trolig et øye og blir behandlet for nerveskader i en arm og skader han ble påført i leveren.


HYLLER LOBBYREGISTER: «Dere burde enkelt og greit bare innføre det. Gjennomsiktighet er en av bærebjelkene i et demokrati», sier det irske lobbyregisterets far, Brendan Howlin, til Filter Nyheter. 2. juni stemte Stortinget imot et forslag fra Venstre om å se på løsninger for et lobbyregister i Norge. Det er Arbeiderpartiet, Høyre, Senterpartiet og Fremskrittspartiet som går imot forslaget. 

Filter Nyheter har snakket med åtte irer om deres erfaringer med Irlands lobbyregister: En næringslivstopp, en talskvinne for en fagforening, en advokat, en gründer, en konsulent, en journalist, sjefen for lobbyregisterets kontrollenhet – og politikeren som innførte lobbyloven. Ingen av dem mener argumentene fra de norske stortingspolitikerne mot et lobbyregister holder vann. For irske korrupsjonsskandaler, Trump-anekdoter og norskevitser, les hele artikkelen her.


  • Støtt Filters arbeid med kritisk journalistikk – tegn et abonnement! Snart er augustutgaven av papirmagasinet vårt på vei i posten. Klikk her!

VARSLER MER SABELRASLING: Kina vil sette igang nye militærøvelser rundt Taiwan etter at en ny delegasjon av amerikanske topp-politikere er tatt imot i Taipei av president Tsai Ing-wen, en ny demonstrasjon av øystatens selvstendighet som provoserer regimet i Beijing. Det skjer to uker etter Nancy Pelosis visitt, som utløste de mest omfattende kinesiske militærøvelsene noenlunde i luftrommet og farvannene rundt Taiwan. «En håndfull politikere fra USA forsøker, i samrøre med Taiwans separatiststyrker, å utfordre ett-Kina-prinsippet. De er på dypt vann og dømt til å mislykkes», heter det fra en talsmann i utenriksdepartementet.

Den amerikanske delegasjonen var ledet av senator Ed Markey og utvekslet synspunkter med sine taiwansiske motparter på et bredt spekter av saker, melder The American Insitute in Taiwan, USAs uoffisielle ambassade på øya. Washington anerkjenner ikke formelt Taiwan som selvstendig nasjon, men anklages av Beijing for å jobbe for den demokratiske øystatens selvstendighet gjennom såvel våpensalg som utstrakt, direkte kontakt på politisk toppnivå.


INGEN FORKLARING PÅ HVORDAN BRU-KOLLAPS KUNNE SKJE: Eksperter er mandag formiddag på vei til Tretten i Øyer kommune i Innlandet for å finne ut av hvordan hvordan den ti år gamle brua over Gudbrandsdalslågen kunne kollapse i dag tidlig. Fylkeskommunen undersøkte brua så seint som i fjor uten å finne mangler, og da Statens vegvesen inspiserte den i 2016 – i kjølvannet av at ei bru med tilsvarende konstruksjon hadde brukket på Sjoa – ble det ikke meldt om betydelige funn, selv om en kopling ifølge NRK ble avdekket å ha vært for kort i henhold til oppdaterte standarder.

Minst to personer befant seg på brua i Tretten da den sviktet: En måtte berges ut med redningshelikopter, en annen klarte å komme seg i trygghet ved å gå på rekkverkene. Det er ikke meldt om personskader, selv om brua blant annet blir brukt av elever på skolevei. «Det var det første jeg tenkte på, at dette er utrolig flaks. I dag er første skoledag. Det kunne gått så fryktelig galt», sier ordfører Jon Halvor Midtmageli (Sp), til VG.

Ha en fortsatt god og varm mandag! Hilsen Filter-redaksjonen