India og Kina blant statene som nekter å fordømme Russland

ETT ÅR SIDEN FULLSKALA-KRIGEN STARTET: Det er en dag både for å minnes tusener av falne og stålsette seg for nye kamper i Ukraina, idet landet legger bak seg det første hele året av Russlands kriminelle fullskalainvasjon – uovervinnelighetens år, ifølge president Volodymyr Zelenskyj, som i dag deltar i et online toppmøte med Joe Biden og andre vestlige ledere. De er ventet å kunngjøre flere nye sanksjoner mot Russland – sanksjoner som også kan ramme tredjeland som eksporterer til Ukraina-krigens aggressor, ifølge Bidens sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan. Dagens budskap fra Kreml er at russiske styrker nå gjør fremskritt i øst.

Vi har samlet de beste sakene fra norsk og internasjonal presse som enten tar det store overblikket på Ukraina-krigen i dag, eller leverer sterke reportasjer om enkeltskjebner idet Ukraina-krigen går inn i sitt andre år. Les her!


INGEN ENSTEMMIG FORDØMMELSE: 32 land, deriblant Thailand, Sør-Afrika, Iran, India og Kina, avsto fra å stemme da 141 FN-land i natt vedtok å fordømme Russlands krig og kreve en rettferdig fred for Ukraina. I tillegg kommer de fem nasjonene, inkludert Russland selv, som stemte mot. Da den kinesiske utsendingen Dai Bing hevdet Vesten kaster bensin på bålet med sin omfattende våpenhjelp til den ene parten, utløste det et engasjert motinnlegg fra Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock – hun sier det er oppsiktsvekkende å påstå at krisen blir verre av militær bistand siden denne bistanden er det eneste som hindrer aggressoren fra å rulle over både ukrainerne og FN-pakten.

Det kinesiske utenriksdepartementet lanserte i natt en «12-punktsplan for fred» der Ukrainas territorielle integritet og behovet for dialog og forhandlinger står sentralt, og der det slås fast at kjernefysiske våpen ikke må brukes. Samtidig avslører Der Spiegel at et kinesisk firma har forhandlet fram en avtale med Moskva om levering av 100 bombedroner bare i april.
 


  • Absolutt siste frist! Du må tegne Filter-abonnement snarest hvis du vil bli eier av februarutgaven av vårt papirmagasin. Les blant annet vårt intervju med den ukrainske sikkerhetssjefen om russisk cyberkrig. Klikk her!

REGN MED ENDA HØYERE RENTE: Alle makrotallene som kom denne uka peker i samme retning: Krona holder seg svak, ledigheten er fortsatt rekordlav, verdiskapingen høy og boligmarkedet langt fra kaldt. Det blir derfor høyere rente i Norge i 2023 (og bildet er noenlunde det samme såvel i EU som i USA, med sterkt press på prisene fra flere hold og sentralbanksjefer som snakker opp renteforventningene). 

Hever Norges Bank styringsrenta med et kvart prosentpoeng i mars, mai, juni og august eller september, noe som ikke virker utenkelig i dag, har norske boligeiere plutselig 5,25 prosent rente på lånet sitt. «Dette vil bli et nytt sjokk for husholdningene. De færreste hadde sett for seg at boligrenten skulle gå så høyt», sier sier seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken til Dagens Næringsliv.


SLUTT PÅ EKSTREMT BILLIGE FLYBILLETTER: Flyr er konkurs, Wizz har gitt oss opp og SAS og Norwegian tar godt over tusenlappen for å fly deg fra Tromsø til Oslo. Bare halvannet år tidligere kostet samme reise 300 kroner, og den er ikke den eneste som har blitt dobbelt så dyr og vel så det siden 2021: De billigste turene Bodø-Oslo koster nå 829. «Jeg tror markedet må forvente at tiden med de aller billigste flybillettene ikke kommer tilbake igjen» sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs i Winair til NRK. Han sier det er effekter av både pandemien og krigen i Ukraina som nå gjør det mer kostbart å fly.


NAF-FIGUR BLE FESTIVAL-AVLYSNING: Det var altså bilist-lobbyen som til slutt klarte å gjøre en norsk barnefilm uspiselig i utlandet. Til Verdens Gang forteller «Helt super»-regissør Rasmus Sivertsen at det var sponsing av Norges Automobilforbund som lå bak valget av løvemaske til filmens hovedperson, en ung superhelt. Filmen ble flagget av den antirasistiske filmorganisasjonen ARTEF på filmfestivalen i Berlin fordi masken blir lest som blackface, altså hvite underholderes forsøk på å etterlikne rasetrekkene til undertrykkede, og som en dyreaktig fremstilling av mørkhudede. Etter det som fremstår som en heller rotete sakshåndtering fra festivalens side fikk filmen avlyst gallapremieren og ble utstyrt med en advarsel på gjenstående visninger. Antirasistisk Senter i Oslo sier til NTB at beslutningen er vanskelig å forstå.


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.