Avsløringer, dokumentarer, podkast: De 13 beste Ukraina-fordypningene i dag

I anledning at det er ett år siden det russiske fullskala-angrepet på Ukraina har en rekke internasjonale medier laget saker, enten med overblikk over krigen som har rast i tolv lange måneder, men også reportasjer med sterke historier om enkeltskjebner. Her har vi samlet noen av de beste.


LANGLESNING: «Han har tre rådgivere. Ivan den Grusomme. Peter den store. Og Katarina den Store av Russland», skal den russiske utenriksminister Sergej Lavrov ha sagt, ifølge kilder til den britiske økonomiavisa Financial Times. I en fersk langlesning har journalistene fått oppsiktsvekkende uttalelser fra seks mangeårige Putin-allierte, i tillegg til andre personer involvert i Russlands krigsoperasjoner i Ukraina. De forteller om at da Russland tok det fatale valget om å gå til fullskala invasjon mot Ukraina, hadde Russlands president Vladimir Putin kun konsultert med en liten krets rundt seg. Etter hvert som det ble tydelig hvor katastrofal beslutningen var, både militært og økonomisk, har presidenten isolert seg stadig mer. Likevel finner han stadig nye måter å rettferdiggjøre krigen, blant annet ved å si at «det viser seg at vi var fullstendig uforberedt. Men det er bra vi fant det ut nå, heller enn når Nato invaderer oss». En av Putins aller største feil skal ha vært å stole på Viktor Medvedtsjuk, lederen av det største ukrainske opposisjonspartiet, som skal ha sagt at den ukrainske hæren kom til å ta imot de russiske styrkene med åpne armer.

  • «How Putin blundered into Ukraine — then doubled down» leser du her
...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.