Møt Roy Moore (70) – republikaneren som møter anklagene om overgrep mot ei 14 år gammel jente med en valgkampvideo der han lar seg intervjue av ei 12 år gammel jente. Kona hans brukte forøvrig den siste valgkampdagen på å benekte at paret er antisemittiske ved å konstatere at «en av advokatene våre er jøde».

Utover å vedgå at han på 1970-tallet «datet» tenåringsjenter, har senatkandidaten fra Alabama nektet for alt som har kommet fram om hans utnyttelse og tilnærmelser mens han selv var rundt dobbelt så gammel som ofrene (og statsadvokat).

Bare en liten flik av skandalen ville gitt en politisk dødsdom de fleste steder – men ikke i kristenkonservative Alabama, og ikke i det republikanske partiet anno 2017.

I skrivende stund, like før valglokalene åpner, er det helt uvisst om Demokratenes utfordrer Doug Jones (63) – en skandalefri og moderat tidligere aktor og metodistkirkegjenger – har en reell mulighet til å vinne i den dypt republikanske delstaten. I utgangspunktet er det bare de mest aktivistiske velgerne – rundt tjue prosent – som er forventet å stemme.

Moore har i innspurten hatt full støtte fra president Donald Trump, som de siste dagene har vært på øret til utallige telefonabonnenter i Alabama via en innlest beskjed, i tillegg til at Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon og andre lojalister har ledet an på Moores valgkampmøter. Bakgrunnen er at særvalget i Alabama – som skal fylle senatorplassen etter justisminister Sessions  –  påvirker maktbalansen i senatet og dynamikken i kongressvalget neste år, samt at resultatet vil tolkes som et barometer for Trumps posisjon i partiet.

Uansett utfall er skjebnen til den overgrepsanklagede kandidaten – som har kalt USA «en moralsk slum» – nå tett sammenvevd med det republikanske partiets framtid.

Moore ble kjendis i USA på grunn av årelang feide med myndighetene der han som dommer insisterte på å bygge et monument med De ti bud hugd i stein inne i selve rettsbygningen, for så å nekte å fjerne skulpturen da domstolene satte ned foten. (Ett av mange eksempler på hans helt egne definisjoner av skillet mellom kirke og stat).

Men la oss ta en kikk på noen av de andre politiske utspillene hans:

1) Putin og jeg

Etter at Moore i et intervju med The Guardian hadde svart «likekjønnet ekteskap» da han ble bedt om eksempler på at «USA fremmer mange dårlige ting», ble han han konfrontert med at ståstedene hans lignet på Vladimir Putins.

– Vel, kanskje Putin har rett. Kanskje ligner han mer på meg enn jeg var klar over, svarte Moore.

2) Evolusjonslære gir skuddvekslinger

«Det finnes ingen evolusjon. (…) At vi stammer fra en slange? Nei, det tror jeg ikke på», sier Moore ifølge Washington Post.

Han har også uttalt at gjengkriminalitet kan kobles til at amerikanere har lært om evolusjon på skolen.

«Det er denne typen logikk de har brukt i samfunnet vårt når vi har ungdommer som kjører rundt og skyter på hverandre når de ikke engang kjenner hverandre. De oppfører seg som dyr fordi vi har lært dem at de kommer fra dyr», sa Moore i 1997.

 

3) Skytevåpen for moral

– Våpen dreper ikke – folk dreper. Skal vi kvitte oss med bilene våre fordi de dreper? Skal vi kvitte oss med knivene? Nei. Vi må gjenopprette moral i  dette landet, sa Moore i primærvalgkampen tidligere i høst – iført cowboyhatt og etter å ha vist fram en revolver på scenen. (Ifølge New York Times).

4) Sammenligner homofili med esel-sex

Moore måtte – for andre gang – gå av som dommer etter at han gjorde opprør mot høyesterettsvedtaket som stadfestet homofiles rett til å gifte seg ved å nekte dem ekteskapsattester. Han regner likekjønnet ekteskap som «tyranni» som er på tvers av hans egen tolkning av grunnlovens kristne verdier.

Ifølge Washington Post sammenlignet han den gang homofili med at en mann eller kvinne har sex med et esel. «Sodomi er mot naturens lover. La oss si at en domstol vedtar å kvitte seg med gravitasjonen og påstår at du kan hoppe ut fra Empire State Building. Kan de gjøre det? Nei det kan de definitivt ikke», sa dommeren.

Dyresex-sammenligningen har han også gjort ved flere andre anledninger.

5)  Forbud mot «homofil praksis», som er ondskap

Både i 2005 og 2015 har Moore sagt i klartekst at han mener homofili, eller homofile «handlinger», burde vært forbudt.

Moore mener også at homofil oppførsel er skilsmissegrunn, og at homofile ikke kan ta seg av barn.

«Homoseksuell oppførsel er kriminalitet mot naturen, en nedarvet ondskap, en handling så heslig at det overgår vår evne til å beskrive det», skrev han i en betraktning som dommer i en sak der han slo fast at homofili alene «vil gjøre ham eller henne til uskikket som forelder».

6) Holdt tale hos rasistgruppe

I 1995 var Roy Moore en av talerne hos «Council of Conservative Citizens»,  en av USAs største sammenslutninge av «hvite nasjonalister» som i vedtektene sine lenge hadde en passasje om at «raseblanding er et opprør mot Gud» og som i sin tid ble stiftet i motstand mot integrering av svarte på amerikanske skoler.

Da nynazisten Dylan Roof skjøt og drepte ni afroamerikanske kirkegjengere i Charleston i 2015, var organisasjonen en av inspirasjonskildene.

 

7) Siterte Hitler på spørsmål om Obamas fødselsattest

Moore har åpenlyst flørtet med den rasistiske konspirasjonsteorien om at Barack Obama fødselsattest er forfalsket, at han i virkeligheten ble født i Afrika, muligens er hemmelig muslim og derfor var en illegitim president.

«Jeg ser ingenting i pressen om dette, selv om USAs president ikke er villig til å offentliggjøre fødselsattesten sin. Det er veldig merkelig. Vi hører ikke om det fordi pressen ikke vil rapportere om det», sa han i 2009.

I 2011 var Moore gjest hos en høyreradikal radiostasjon (som også forfekter konspirasjonsteorier om at myndighetene kan ha stått bak terrorangrepene i USA i 2001 og andre massedrap). Han svarte blant annet slik da Obamas fødselsattest var tema, og programlederen mente presidentens legitimasjon ikke engang ville holdt til å komme om bord i et amerikansk marinefartøy:

«Well that’s, that’s a problem. You know Hitler once said, ‘you tell a big enough lie long enough, people to believe it.’ And that’s, that’s the problem. We’ve got to look at simple facts of the case, and we need to recognize we need a new administration in Washington. And it just doesn’t, based upon party, we need like people that uphold the Constitution not undermine it.»

 

8) Diktet opp sharia-styrte områder i USA

I august i år hevdet han – uten noe faktagrunnlag – at fundamentalistiske muslimer har tatt over styringen noen steder i landet.

«Det finnes lokalsamfunn underlagt sharialov akkurat nå i landet vårt. Oppe i Illinois. Kristne lokalsamfunn – jeg vet ikke om de kanskje blir muslimske lokalsamfunn», sa Moore i et intervju med Vox.

Han klarte ikke svare på spørsmål om hvilke byer eller nabolag han refererte til.

9) Sådde tvil om slaveri og kvinners stemmerett

I det samme radioprogrammet der han snakket konspirasjonsteoretikerne etter munnen om Obamas fødselsattest, slo han også fast at «det ville ha løst mange problemer» å kvitte seg med grunnlovstilleggene som følger etter nummer ti. Det omfatter blant annet opphevelsen av slaveri og raseskillet, samt kvinners stemmerett.

Ved en en annen anledning har Moore snakket varmt om USA i perioden slaveri var tillatt (uten å peke på akkurat det direkte).

10) Bibelsk antiabort-poesi

Moore slår gjerne til med litt retthaversk lyrikk når han skal kunngjøre sin bibeltro fra scenen, som dette diktverset om abort:

«Babies piled in dumpsters, abortion on demand,
Oh, sweet land of liberty, your house is on the sand».

 

PS: Hvis du ennå ikke har sett denne, er det verdt å få med seg fokusgruppen med konservative velgere som forklarer hvorfor de alle sammen støtter Moore til tross for overgrepsskandalen.