9 av de drøyeste uttalelsene fra Trumps favoritt – og ett dikt om abort

Møt Roy Moore (70) - republikaneren som møter anklagene om overgrep mot ei 14 år gammel jente med en valgkampvideo der han lar seg intervjue av ei 12 år gammel jente. Kona hans brukte forøvrig den siste valgkampdagen på å benekte at paret er antisemittiske ved å konstatere at «en av advokatene våre er jøde». Utover å vedgå at han på 1970-tallet «datet» tenåringsjenter, har senatkandidaten fra Alabama nektet for alt som har kommet fram om hans utnyttelse og tilnærmelser mens han selv var rundt dobbelt så gammel som ofrene (og statsadvokat). Bare en liten flik av skandalen ville gitt en politisk dødsdom de fleste steder - men ikke i kristenkonservative Alabama, og ikke i det republikanske partiet anno 2017. I skrivende stund, like før valglokalene åpner, er det helt uvisst om Demokratenes utfordrer Doug Jones (63) - en skandalefri og moderat tidligere aktor og metodistkirkegjenger - har en reell mulighet til å vinne i den dypt republikanske delstaten. I utgangspunktet er det bare de mest aktivistiske velgerne - rundt tjue prosent - som er forventet å stemme. Moore har i innspurten hatt full støtte fra president Donald Trump, som de siste dagene har vært på øret til utallige telefonabonnenter i Alabama via en innlest beskjed, i tillegg til at Trumps tidligere sjefstrateg Steve Bannon og andre lojalister har ledet an på Moores valgkampmøter. Bakgrunnen er at særvalget i Alabama - som skal fylle senatorplassen etter justisminister Sessions  -  påvirker maktbalansen i senatet og dynamikken i kongressvalget neste år, samt at resultatet vil tolkes som et barometer for Trumps posisjon i partiet. Uansett utfall er skjebnen til den overgrepsanklagede kandidaten - som har kalt USA «en moralsk slum» – nå tett sammenvevd med det republikanske partiets fram...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.