IEA-advarsel: Russland kan stenge gasskranene helt

ADVARER OM STENGTE GASSKRANER: Sjefen for Det internasjonale energibyrået (IEA), Fatih Birol, sier onsdag at europeiske land må planlegge for at Russland kan komme til å stenge gasskranene til Europa helt til vinteren. IEA-direktøren ber europeiske land om å utsette planlagte nedstengninger av atomkraftverk, som følge av det uvisse energimarkedet i tiden fremover. Uttalelsene kommer samme dag som IEA legger frem sin årlige rapport om verdens energiinvesteringer. Sammen med den pågående energikrisen, beskriver den at investeringene i fornybar energi må tredobles om det skal kunne demme opp for etterspørselen etter fossil energi og forsyne verden gjennom et grønt skifte. Ansvarlig redaktør Anders Bjartnes i Energi og Klima omtaler onsdag de nedslående funnene som at verden styrer mot «en dobbel krise», med påfølgende sosial og politisk uro som «en uunngåelig følge».

APROPOS: Russlands president Vladimir Putin har i en årrekke satset på gigantiske infrastrukturprosjekter for å gjøre russiske gassleveranser mindre avhengige av det europeiske markedet og snu gassen østover mot Kina. Les mer om Putins ukjente gassplaner i artikkelen vår fra april her.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.