I Ukraina får konspi-teoriene drahjelp av russisk desinformasjonSOM I SÅ MANGE ANDRE LAND i dag, florerer det med konspirasjonsteorier i Ukraina. Mange av forestillingene er knyttet til koronaviruset, og er godt kjente fra Vest-Europa og USA, som at vaksinene ikke er testet godt nok og kan inneholde farlige stoffer eller virus. Det blir også hevdet at RNA-vaksiner kan endre arvematerialet og at obligatoriske vaksiner er farlig maktmisbruk som strider mot prinsippene som ble slått fast i krigsforbryterrettssakene etter andre verdenskrig. Men det er også mange konspiratoriske forestillinger om Ukrainas forhold til USA og EU, og hvem som egentlig trekker i trådene.

Som samfunn er Ukraina sårbart for konspirasjonsteorier. Akkurat som i mange andre østeuropeiske land er tillitsnivået lavt, både når det gjelder politikere, institusjoner og media. Og siden 2014 har ukrainerne levd med en permanent krig i den østlige delen av landet.

Sammen med økonomisk usikkerhet og en fortsatt høy grad av korrupsjon, er dette ting som ifølge sosiologer skaper gunstige forhold for oppblomstring og spredning av konspirasjonsteorier.

Og kanskje gjør det også publikum sårbare for desinformasjon.  «Forfalskningene som kommer til oss fra Russland, er etter min mening av to typer. Den første er konspirasjonsteorier om at koronaviruset er et biovåpen som angivelig ble utviklet i USA eller Canada», uttalte Alyona Romanyuk fra initiativet «På den andre siden av nyhetene» til Radio Free Europe i april 2020.

«Ukraina er under angrep vestfra»

Det har også spredt seg forestillinger om at Ukraina styres vestfra...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.