Jublet for at kvinner skulle få førerkort – så kom arrestasjonene i Saudi-Arabia

Vogue hyller kvinnefrigjøringen i Saudi-Arabia i sitt juni-nummer. Bladet får kritikk, ettersom mange mener liberaliseringen av ørkenlandet bare er en luftspeiling.
Nyhetene om at Saudi-Arabias unge, visjonære kronprins Mohammad bin Salman (MbS) løsner på regimets stramme grep om innbyggerne, spesielt for kvinnene i landet, preget verdens medier for et halvt år siden. Nå har pipa fått en annen låt: Kvinneaktivister arresteres og siktes for terrorvirksomhet. Hva skjer?
  • Kvinner fikk lov til å stemme ved valg i 2015. Til og med stille til lokalvalg (kongefamiliens makt stiller ikke til valg, for å si det sånn). Det benyttet engasjerte kvinneforkjempere seg av.
  • Flere kvinner får jobb. Arbeidsledighetsprosenten blant kvinnene synker, og ligger nå på 40 prosent mot mennenes 20 prosent (World Economic Forum).
  • I høst annonserte MbS at saudi-kvinnene endelig skal få lov å søke om førerkort, kjøre bil helt selv, slippe å gå med sort kappe og hodeplagg og se fotball på stadion - til og med utøve sport.
Det er ingen som bestrider at disse lettelsene faktisk skjer. Det er imidlertid ikke det eneste som gikk for seg i landet: [caption id="attachment_3453" align="alignright" width="238"] Kronprins Mohammad bin Salman Al Saud.[/caption] Samtidig gjennomførte MbS massearrestasjoner av en rekke konkurrerende prinser og maktmennesker i næringslivet med korrupsjonssiktelser som begrunnelse. Noe var definitivt i gjære, og flere eksperter peker på at den 32 år unge kronprisen fester grepet om makten...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.