Nå slår sanksjonene inn: Rubelen ned 30 prosent / USA sier russisk atomberedskap er «uakseptabel»

GÅRSDAGENS ILLEVARSLENDE utvikling i Ukraina-krigen, med forhøyet russisk atomvåpenberedskap, har utløst kraftige fordømmelser over hele verden og frykt for at en atomkrig kan bli utløst enten med vilje eller ved uhell. USA kaller grepet «totalt uakseptabelt».

Belarus (Hviterussland) har på sin side åpnet for at russiske atomvåpen kan utplasseres på deres territorium og for at landet kan sende egne bakkemannskaper inn i Ukraina for å støtte Russland. Allerede i morgentimene i dag er det ventet at de første hviterussiske fallskjermsoldatene lander inne i Ukraina, ifølge Kyiv Independent.

Det har i natt vært spredte kamper og eksplosjoner i blant annet Kiyv og Kharkiv. I Tsjernihiv brenner en boligblokk etter å ha blitt truffet av et missil.

I en historisk avgjørelse har EU for første gang vedtatt å sende våpen til et land i krig. EU setter av 450 millioner euro til blant annet jagerfly og luftvernraketter til forsvar av Ukraina.

Som en del av sanksjonene mot landet blir enkelte russiske banker i dag sperret ute av det internasjonale transaksjonsnettverket Swift, og sentralbankens verdier i EU er frosset. Den russiske rubelen mistet 30 prosent av sin verdi mot amerikanske dollar idet markedene åpnet i dag. Lange køer ved minibanker i Russland og ved russiske banker i andre land tyder på at mange frykter for sparepengene sine, og sentralbanken har gått ut og anmodet folk om å ha is i magen.

Som et av de siste vesteuropeiske landene s...

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.