Høyre, Venstre og KrF tilbakebetaler penger fra hemmelige givere – Frp beholder den samme støtten

I går skrev Filter Nyheter at foreningen «Aksjon for borgerlig valgseier» har gitt en kvart million kroner hver til partiene Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet. Foreningen har også signalisert at mer direktestøtte til partiene kan være på vei.  Nå har tre av partiene valgt å tilbakebetale donasjonene de har fått – totalt 750 000 kroner. Aksjon for borgerlig valgseier er åpne om at flere av giverne er unntatt offentlighet. Talsperson Ole Gunnar Hauso sa til Filter Nyheter at han har forståelse for at giverne ikke ønsker å være offentlige i frykt for hets: «Ingen på venstresiden ville få ubehag om de ga penger til Arbeiderpartiet», sa han.  Hovedregelen i partiloven er likevel at ingen givere skal være anonyme. 

«Særlig aktsomhetsplikt»

Partilovens formål er å «sikre offentlighetens rett til innsyn og å motvirke korrupsjon og uønskede bindinger ved at det er åpenhet om finansieringen av de politiske partienes virksomhet». Leder av Partilovnemnda, Eivind Smith, var overfor Filter Nyheter svært kritisk til bidragene fra ad-hoc foreningen Aksjon for borgerlig valgseier. – Rapporter fra partier som mottar bidrag fra organisasjonen ‘Aksjon for borgerlig valgseier’ gir ikke beskjed om hvem som egentlig ga pengene. Dette fremstår som en mangel i det systemet som skal bidra til åpenhet om hvordan partiene er finansiert. Resultatet blir at offentligheten ikke får vite hvem som ga store beløp i indirekte partistøtte, sa Smith. 

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.