Høyesterettsdommer med prorussiske utfall til kona

HYLLET PUTIN ETTER PÅSTAND OM FORGIFTNING: Høyesterettsdommeren som hevder at en akutt sykehusinnleggelse i høst skyldtes at hans (nå fraseparerte) ukrainske kone forgiftet ham, har i en serie meldinger til henne kommet med flere grove pro-russiske utfall, som at han håper Putins krig ender med at «Ukraina blir slettet fra kartet». Overfor Dagbladet bekrefter Jens Edvin Andreassen Skoghøy at han var avsender av meldingene, men sier de skyldes at hans «dømmekraft og fungering» fortsatt var svekket av den påståtte giften og at de var sendt i sinne. Den ukrainske kvinnen har tilbakevist anklagene om forgiftning på det sterkeste. Ifølge politiet er ingen per i dag siktet i den pågående etterforskningen. Skoghøy har ikke offentlig lagt fram dokumentasjon på at sykehuset avdekket «et bedøvende middel» som må ha blitt påført ham i en villet handling, og oppgir selv at det foreløpig ikke er avklart hvilket stoff det dreier seg om.Dommeren har i høst hatt studiepermisjon fra Høyesterett, der han er nummer to i rang og stedfortredende høyesterettsjustitiarius.


VIL STYRE STRØMEKSPORTEN: Det er kaldt og strømmen koster fortsatt godt over fire kroner mesteparten av dagen i Sør-Norge. Selv om energiminister Terje Aasland (Ap) avviste at det er noen quick fix å kople Norge fra det europeiske energimarkedet, åpnet han i «Politisk kvarter» onsdag for å begrense eksporten gjennom en såkalt «styringsmekanisme» som regjeringen i ferd med å ferdigstille. «Mekanismen kommer til å være viktig i tida framover fordi vi kommer til å få mer uregulerbar kraft i det norske kraftsystemet. Det betyr at vi må ta vare på vannkraften vår, som bidrar med effekt og kan opprettholde kraftforsyningen når det ikke blåser», sier Aasland. Nordiske energimyndigheter har tidligere advart mot en slik mekanisme. Les mer i ukas Filter KALDDUSJ.


  • Vår gravejournalistikk er åpen og gratis for alle, men de faste spaltene våre må du abonnere på vårt papirmagasin eller digitale tilbud for å lese. Test det gratis nå ved å klikke her

RENTA OPP, MEN IKKE LIKE MYE SOM FØR: Sentralbanken satte opp styringsrenta i dag, men bare 0,25 prosentpoeng, slik at den havner på 2,75. Banken tror det blir flere hevinger i 2023 og at renta da vil ligge på rundt 3 prosent for så å synke igjen i andre halvdel av 2024, men prognosene er usikrere enn normalt, skriver Norges Bank i sin pressemelding. I eurosonen settes styringsrenta opp 0,5 prosent. Sentralbanken i Frankfurt anslår et inflasjonsnivå på 2,3 prosent i 2025, skriver E24.

Den amerikanske sentralbanken hevet også styringsrenta mindre enn ved de fire foregående justeringene i natt, men det var ingen hurrastemning over talen til sentralbanksjef Jerome Powell i natt. Han la vekt på at det fortsatt er nødvendig med hard lut for å bekjempe inflasjonen, selv om USAs økonomiske vekst er ventet å ligge nær null og arbeidsledigheten er ventet å stige neste år.


FREDRIKSENS NYE LAG: Statsminister Mette Fredriksen har presentert Danmarks nye regjering. Ettpartiregjering med parlamentarisk støtte fra Radikale Venstre, Socialistiske Venstre og Enhetslisten erstattes av en bred koalisjonsregjering med sosialdemokratenes gamle erkerivaler Venstre og utbryterne i Moderaterne. Venstre-leder Jacob Ellemann-Jensen har fått (eller muligens måttet ta til takke med) forsvarsministerposten, mens Moderaterna-leder og tidligere Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen blir utenriksminister.

IKKE GODT NOK: I en riktignok knusktørr avsluttende bemerkning har Borgarting Lagmannsrett i dag synliggjort alvoret i Baneheia-justismordet for ettertiden: ​​«Viggo Kristiansen har urettmessig sittet nesten 21 år i fengsel. Det er ingen tvil om at det har hatt store personlige konsekvenser for Kristiansen og hans familie. I dette tilfellet må det erkjennes at de rettsikkerhetsgarantiene som skal sørge for at ingen som er siktet i en straffesak blir domfelt med urette, ikke har fungert godt nok for Kristiansen».


  • Støtt Filter Nyheter og vårt arbeid med kritisk gravejournalistikk. Kjøp et abonnement nå – klikk her!

LEKKASJE PÅ ROMFARTØY: Det er litt mer spennende i verdensrommet i dag enn romorganisasjonene Nasa og Roscosmos liker: I dag tidlig sprang en ledning med kjølevæske lekk på utsiden av Soyuz-fartøyet som er dokket til Den internasjonale romstasjonen i påvente av at astronautene skal hjem i mars, og dramatiske bilder viser hvordan ammoniakken spruter ut i vakuumet. En planlagt romvandring på utsiden av stasjonen ble avlyst i siste liten da lekkasjen ble oppdaget og det er fortsatt uklart om det robuste russiske romfartøyet er for ødelagt til å bringe tre russere, tre amerikanere og en japaner hjem (ja, i rommet samarbeider stormaktene fortsatt). Da må det i tilfelle sendes opp et redningsfartøy for å bringe de sju tilbake til Jorden.