Hevder til Stortinget at Norge var «blant de første» med Ukraina-bistand, men 22 land i Europa var raskere

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i Kyiv i mai. Foto: Utenriksdepartementet.

7. juni varslet Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité at de ville granske regjeringens håndtering av sivile bistandsanmodninger i forbindelse med krigen i Ukraina.

Bakgrunnen var blant annet «saksbehandlingstiden for bistandsanmodningen om å ta imot sårede soldater fra Ukraina» og det komitéleder Peter Frølich (H) til VG omtalte som en «lite tillitsvekkende» håndtering av andre anmodninger.

Filter Nyheter avslørte 24. mars at det gikk 17 dager fra sentrale myndigheter fikk beskjed om fire tilgjengelige ambulanser fra Helse Midt-Norge til de tilbød ambulansene til Ukraina.

Fredag fikk komitéen, fire dager på overtid, svar fra utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i et 23-sider langt brev med vedlegg.

Der hevder Huitfeldt at Norge var blant landene som raskest besvarte Ukrainas forespørsler om nødhjelp gjennom EUs ordning for sivil beredskap (UCPM):

«Norge har vært blant de første til å levere bistand til Ukraina gjennom UCPM.»

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.