Hetsgruppene: Her er sju spørsmål Facebook ikke vil svare på

I forbindelse med en artikkel 25. januar om drapsmeldinger og hyppig rasistisk sjikane mot AUF-leder Mani Hussaini på Facebook-gruppa «Fedrelandet viktigst», spurte vi Facebooks norske representanter om hva som skal til før grupper der dette ofte foregår, blir stengt eller suspendert. Etter fire dager fikk vi en e-post med lenker til de offentlige standardene for Facebooks grupper og Facebooks generell retningslinjer, sammen med en beskjed om at selskapet ikke vil kommentere spesifikke grupper. Da problemstillingen igjen ble høyaktuell noen dager senere, med den alvorlige hetsen mot MDGs Lan Marie Berg på «Mannegruppa Ottar», prøvde vi igjen å få Facebook til å forklare – blant annet hvorvidt administratorer på grupper kan holdes ansvarlige for veldig mange gjentatte tilfeller av hets og rasisme. Nå passet vi på å ikke stille noen spørsmål om spesifikke grupper, altså det som så ut til å være problemet ved første forsøk. Men etter nye sju dagers venting og flere purringer, har det ikke kommet noe signal om at Facebook ønsker å gi noen konkrete svar. «Har dessverre ikke hørt noe enda. Usikker på om jeg får noe før helgen», skrev Sondre Ronander i Släger kommunikasjon, til Filter Nyheter torsdag ettermiddag. Facebook ønsker svært sjelden å ha kontakt med journalister direkte, og bruker det norske PR-byrået som mellomledd her til lands.

Spørsmålene vi sendte Facebook:

  1. Det er veldokumentert at meldinger om drap og fysisk skade, samt grov sjikane og rasisme/kvinnehat rettet mot allerede trusselutsatte politikere og andre profilerte enkeltpersoner kan bli liggende svært le...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.