Her protesterer de russiske soldatene

SKJELLER UT GENERALEN: «Dra til helvete, generaljævel!» og «det er din skyld!» roper russiske soldater til Kirill Kulakov, generalmajor og sjef for den militære kommandoskolen i Kazan, på en mobiliseringsleir i regionen. En annen video viser flere titalls soldater som forlater leiren i protest. Una Hakvåg, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), sier til NRK at videoer av russiske soldater som er misfornøyde med tjenesteforholdene har kommet helt siden starten av krigen, og at det derfor ikke nødvendigvis betyr at de er negative til å bli mobilisert: «Det russiske forsvaret er ingen søndagsskole. Soldatene har svært dårlige tjenesteforhold og må ofte gjøre kjipe oppgaver. Tidvis er det store slåsskamper mellom soldatene. Dette er sånn sett ganske forventet. Samtidig er det klart at det er et uttrykk for frustrasjon», sier Hakvåg. 


  • STØTT FILTER NYHETER FØR JUL. Abonnenter holder denne avisa gående. Støtt oss du også – tegn et abonnement her!

BLIR REKORD-UTSLIPP I ÅR IGJEN: En rapport fra Global Carbon Project viser at utslippene i 2022 kommer til å ende på 37,5 milliarder tonn karbondioksid, det høyeste noensinne og markant økning fra 2021. Nedgangen i utslipp under koronapandemien var altså et raskt forbigått blipp på kurven, ikke det historiske vendepunktet noen forskere spekulerte i. 

At utslipp bare faller i krisetider henger sammen et sentralt problem som den såkalte degrowth-bevegelsen er opptatt av: Utslipp og økonomi er to sider av samme sak – går økonomien bra, går utslippene opp; går økonomien dårlig, går utslippene ned. Å kople de to fra hverandre har vært klimabevegelsens hellige gral. Men selv om man har sett flere eksempler på såkalt relativ frikobling, der utslippene stiger saktere enn økonomien, finnes det få eksempler på en absolutt frikobling, der utslippene faktisk synker mens økonomien stiger. Les mer i ukas Filter ELENDIG FREDAG.FLERE SKADER SEG I KVINNEFENGSEL: Siden 2018 har det vært 87 selvmordsforsøk og nesten 200 selvskadingsepisoder i Bredtveit kvinnefengsel, viser tall VG har fått av Kriminalomsorgen. Det er mange ganger flere slike episoder enn det er i det langt større Oslo fengsel, der de innsatte er menn. Bredtvedt har innsatte fra hele landet, og mottar noen av de som ikke kan sone i andre fengsler, forklarer fengselsledelsen. 

«Vårt største problem er å få lagt inn innsatte i psykiatrien. Vi mener de er for syke til å være i fengsel, men i psykiatrien vurderes de å være for friske eller at de ikke nytter seg behandling. Da blir de skrevet ut og tilbakeføres til fengsel (…) For disse menneskene bruker vi mye ressurser for å holde dem i live i de mest alvorlige periodene» skriver fengselsleder Doris Bakken i en epost til avisa.


FIKK DU MED DEG: Natt til mandag denne uka gjorde den høyreradikale aktivisten Ronny Rønning seg bemerket på Twitter, der han besvarte den jødiske forstanderen Ervin Kohns post om 80-årsmarkeringen av nazistenes deportasjon av norske jøder, med meldingen «Kom deg ut av Auschwitz nå. Det er 2022 og du har aldri vært der.» Rønning la samtidig ut et bilde der Ervin Kohns hode var montert inn i et foto av fanger i Hitler-Tysklands kjente utryddelsesleir. Det er ikke første gang Rønning, hans partner Anneli Virtanen og deres konspi-nettsted «Alternativ Media» i Trondheim kommer med spesielle utsagn om jøder – de hadde nylig en videostream der de diskuterte jødisk makt med en kjente nynazist, som oppfølging av Den nordiske motstandsbevegelsens markering på Karl Johans gate i Oslo i oktober.Les mer i vår sak.


OLIGARKYACHT FORSVUNNET: En luksusyacht eid av Dmitrij Mazepin ble beslaglagt i Italia i mars som følge av EU-sanksjonene rettet mot Vladimir Putins nærmeste krets. Men mens italienske myndigheter etterforsket det formelle eierskapet til den 22 meter lange båten «Aldabra», og var i ferd med å konkludere med at den er eid av oligarken, forsvant yachten sporløst fra kaia i juni. 

Ifølge politiet skal Mazepin ha ansatt en utenlandsk kaptein til å kjøre yachten vekk, og dette er første gang noen har klart å snike seg unna EU-sanksjonene i Italia. Blant annet har oligarken Alisjer Usmanov sin skuddsikre luksusbil tidligere blitt beslaglagt i Sardinia. 


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.