Her er UD-notatet der Brende toner ned «beskyttelse for mennesker på flukt»

Utenriksministerens håndskrevne kommentarer til migrasjons-strategien gir et unikt innblikk i Børge Brendes prioriteringer.

To UD-notater

Tirsdag skrev Filter Nyheter om Børge Brendes advarsel til UD-systemet mot å ha for nært samarbeid med Flyktninghjelpen etter blant annet organisasjonens kritikk av regjeringens flyktningpolitikk. Formuleringene var hentet fra utenriksministerens håndskrevne bemerkninger på det interne notatet «Migrasjoner og flukt. Hovedlinjer i UDs arbeid i 2016» fra 14. desember i fjor, som Filter Nyheter har fått tilgang til og nå publiserer: Dette er en drøy måned tidligere i arbeidet med UDs slagplan i flyktningkrisen enn notatet VG publiserte denne uka - som er fra slutten av januar:  

– Kan ikke leses som en svekkelse

I desember-notatet er Brende i sine kommentarer gjennomgående opptatt av å poengtere at regjeringens utgangspunkt er en restriktiv men rettferdig asylpolitikk, med vekt på restriktiv. Samtidig undertreker han flere ganger viktigheten av at UD må jobbe mer med returavtaler. Notatet har en prioriteringsliste der Brende er enig i at «Redusere flukt og få bedre kontroll med irregulær migrasjon» kommer først og fremst. Men i kommentarene til prioriteringslista, har Brende satt en parantes rundt punkt 2. «Beskyttelse for mennesker på flukt. V...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.