INTERNT NOTAT: Børge Brende advarte mot for nært samarbeid med Flyktninghjelpen etter kritikk av regjeringen

Utenriksminister Børge Brende ser ut til å ville distansere UD mer fra Norges største humanitære organisasjon, og henviser til det som trolig er Jan Egelands kritikk av regjeringens asylpolitikk. Det framgår av et internt UD-notat Filter Nyheter har fått tilgang til.  Det aktuelle dokumentet er datert desember i fjor, en drøy måned før det svært pessimistiske notatet som VG har publisert tidligere i dag, og er forfattet i en tidligere fase av departementets arbeid med å meisle ut Norges internasjonale prioriteringer i asyl- og migrasjonskrisen. I motsetning til det ferskeste notatet, som statsråden sier han ikke hadde lest før det lekket til VG, er desember-notatet «Migrasjon og flukt. Hovedlinjer i UDs arbeid 2016» både lest og påført tilleggskommentarer fra Brende. [caption id="attachment_384" align="alignnone" width="741"]INFORMERTE STORTINGET: Børge Brende var i dag i Stortinget for en planlagt utenrikspolitisk redegjørelse, men også svare pressen om lekkasjer fra UDs migrasjonskrise-arbeid. (Foto: Harald S. Klungtveit) INFORMERTE STORTINGET: Børge Brende var i dag i Stortinget for en planlagt utenrikspolitisk redegjørelse, men også svare pressen om lekkasjer fra UDs migrasjonskrise-arbeid. (Foto: Harald S. Klungtveit)[/caption]  

– Er en sterk kritiker av asylpolitikken

Blant momentene Brende så behov for å korrigere eller utdype, var en passasje der notatforfatterne i utgangspunktet framhevet Utenriksdepartementets nære forhold til Flyktninghjelpen:

«Røde Kors/ICRC og Flyktninghjelpen (NRC) er sentrale samerbeidspartnere. NRC er i en særstilling blant norske frivillige organisasjonerne, ...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.