Her er Oslo-ambassadens forklaring på det blodige kaoset i Sør-Sudan

For femte gang på seks dager startet mandag med dramatiske meldinger om kraftige eksplosjoner og skyting i og utenfor Sør-Sudans hovedstad Juba. I dag skal også visepresident Riek Machirs residens ha blitt beskutt fra helikoptre underlagt regjeringshæren.

Men mens fredsavtalen, der Norge, USA og Storbritannia er de sentrale meglerne, i øyeblikket framstår svært lite realistisk, påstår president Salva Kiirs diplomater i Oslo at myndighetene gjør alt de kan for å få overgangsregjeringen til å fungere. I 12.30-tida i dag sendte Sør-Sudans ambassade i Norge ut en detaljert uttalelse adressert til blant andre de skandinaviske utenriksdepartementene og ikke-statlige organisasjoner.

statement1

 

Der framgår det blant annet at Kiirs diplomater hevder at rivalen og visepresidenten Riek Machar nå bare kontrollerer én fraksjon av opprørshæren SPLA-IO. Det samsvarer med kunngjøringen fra en general om at han har tatt med seg tusenvis av soldater ut av hæren:

«I morges kommer det informasjon om at Dr. Riek Machar har beordret noen av sine styrker til å legge ned våpnene, men noen av dem som antas å ha startet kampene ved J1 nekter å legge ned våpnene og har bestemt seg for å kjempe, noe som har splittet dem i to styrker», heter det i osloambassadens uttalelse.

Der  lister diplomatene opp fire punkter de vil forsikre verdenssamfunnet om:

  1.  Dette (voldshandlingene som blir nevnt, red. anm.) er en isolert hendelse satt i stand av fredens fiender
  2. Møtet som ble avbrutt var ment å handle om noen av misforståelsene og om å lukke smutthullene i fredsavtale
  3. Begge de to lederne forplikter seg til å gjenoprette roen og er fast bestemt på å implementere fredsavtalen
  4. Presidenten har på nytt gjennomgått sine motforestillinger når det gjelder den signerte fredsavtalen som ble tvunget på myndighetene med trusler om sanksjoner. Særlig er det å ha to hærstyrker i ett land nå bevist å være en feiltagelse. Det internasjonale samfunnet bør holdes ansvarlig for formuleringen av den ubrukelige («unworkable») fredsavtalen.»

I sin beskrivelse av opptakten til de mange trefningene de siste dagene, legger ambassaden vekt på misforståelser og feilinformasjon, og ser ikke ut til å peke på Machar som ansvarlig for konkrete voldshandlinger.

Ambassaden opplyser til Filter Nyheter at den ikke vil gi kommentarer utover «pressemeldingen».

 

Plutselig blodbad
Minst 300 mennesker, mange av dem sivile, er drept siden de nye kampene startet torsdag. Flere av angrepene har rammet FN-leire, og to av de drepte var kinesiske soldater i FNs fredsbevarende styrke.

Ingen hadde i morges full oversikt over hvem som nå de facto kontrollerer ulike deler av hæren og opprørshæren, eller i hvilken grad Salva Kiir og Riek Machar forsøker å trappe ned trefningene.

Situasjonen kom i går helt ut av kontroll igjen etter at de to rivalene tilsynelatende hadde manet til ro fredag.

Verdenssamfunnets fordømmelser og krav om våpenhvile det siste døgnet stanset ikke voldshandlingene, og mange frykter at den uoversiktlige situasjonen skal eskalere til fullskala borgerkrig.

I et krisemøte i går ba FNs sikkerhetsråd partene om å «genuint forplikte seg selv til en fullstendig og umiddelbar implementering av fredsavtalen, inkludert permanent våpenhvile og forflytning av militære styrker fra Juba».