Hat og plagiat på Trumps første landsmøtedag og Wikileaks skal slippe 300 000 Erdogan-eposter – tirsdag 19. juli på tre minutter

Wikileaks hevder at den tyrkiske storlekkasjen de skal publisere seinere i dag inneholder 300 000 interne eposter fra Erdogans parti AKP, noen av dem så ferske som 7. juli i år. Ellers:

(Dette er webversjonen av et nyhetsbrev som du enkelt og gratis kan få rett i innboksen hver dag)

The bad guys
Om du vil se Abraham Lincolns parti implodere i en pøl av reality-tv, konspirasjonsteorier, splittelse, hat og narsissisme; i en valgkamp der avskyen for Hillary er republikanernes eneste håp, er det bare å benke seg foran landsmøtet deres fram til torsdag. Du har sikkert allerede fått med deg Melania Trumps plagiat  av Michelle Obamas (!) landsmøtetale (video her). Men det var den morsomme delen av konventets første dag. Den startet med at tv-evangelisten Mark Burns i sin velsignelse av møtet erklærte Hillary Clinton som «fienden». Så brøt det ut høylytt kaos blant forbannede delegater da Trump-leiren slo ned opprøret som var ment å komplisere formalia rundt nominasjonen (video her). Deretter fulgte taler av blant andre hovedpersonen i realityserien Duck Dynasty, en agiterende Rudy «9/11» Giuliani, den afroamerikanske Milwaukee-sheriffen som har kalt Black Lives Matters-bevegelsen«subhuman creeps», og moren til en Benghazi-diplomat som gir Hillary skylda for sønnens død. Såpeskuespilleren og realitydeltakeren Antonio Sabato ga Trump helhjertet støtte fra talerstolen, før han umiddelbart etterpå slo fast at president Obama er hemmelig muslim i ledtog med USAs fiender: «I don’t believe that the guy is a Christian (…) I believe that he’s on the other side — the Middle East. He’s with the bad guys». Parallellt satt kongressrepresentanten Steve King  på direktesendt tv og uttalte seg om hvite menns overlegenhet sammenlignet med andre «undergrupper» (video her). Det er tre dager igjen av landsmøtet.

 

Minutter fra maktovertagelse
Kuppforsøket i Tyrkia var svært nære ved å lykkes og langt bedre organisert enn det kunne se ut som i kaoset fredag kveld. The Guardian skriver at flere av Erdogans nærmeste ministre i Ankara var så overbevist om at de var i ferd med å bli drept at de snakket om martyrdom, bevæpnet seg personlig og sendte departementenes sikkerhetsstyrke på dør i frykt for at de kunne være involvert. Det viser seg også at kuppmakerne bare var 20 minutter for seint ute med å angripe Erdogans tilholdssted med rappellerenede soldater fra helikoptre, og at flyet hans kunne ha blitt skutt ned av F-16-fly under flukten. Bare tilfeldigheter gjorde at de mislyktes også med å få kontroll over innenriksministeren i forkant, og at Erdogan til slutt kom seg på direktesendt tv via FaceTime på mobilen.

 
Trolig IS-sympatisør
Den 17 år gamle afghanske flyktningen som i går angrep togpassasjerer i Würzburg med kniv og øks før han ble skutt av politiet, hadde et håndtegnet IS-flagg på rommet sitt og skal ha ropt «Allahu Akbar» inne på toget. Alle de fire ofrene, hvorav to er kritisk skadd, tilhørte en ferierende familie fra Hong Kong. 17-åringen, som hadde bodd i et fosterhjem for mindreårige asylsøkere i Würzburg siden mars, var etter alt å dømme alene om angrepet, men politiet etterforsker nå alle hans bevegelser i forkant av voldshandlingene. (IS hevder selvsagt at gutten var «medlem av Islamsk stat»).

 
Farlig farvann
Kina truer Filippinene med en mulig «konfrontasjon» hvis landet insisterer på å legge den ferske avgjørelsen fra voldgiftsdomstolen i Haag til grunn for videre forhandlinger om Sør-Kina-havet. Kina nekter på alle måter å forholde seg til kjennelsen, som skjøt ned kinesernes krav om kontroll over nesten hele det internasjonale farvannet. Ifølge filippinerne tilbyr Kina uformelle forhandlinger, men bare om motparten lar være å nevne voldgiftsdomstolen.
 

Ha en fortsatt fin dag!
 
 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter