Det er nå klart at Giuseppe Conte (54), en hittil ukjent jusprofessor, etter mye om og men likevel blir Italias statsminister (med forbehold om nye italienske krumspring og kaos).

Siste nytt i saken:

  • President Sergio Mattarella godtok ikke regjeringen Conte hadde satt sammen. Det var spesielt utnevnelsen av euromotstanderen Paolo Savona som finansminister som fikk presidenten til å steile. Mattarella fryktet Savona ville trekke Italia ut av det europeiske valutasamarbeidet og skape økonomisk kaos i Europa.
  • Conte trakk seg derfor som statsminister, og hele regjeringssamarbeidet så en stund ut til å gå i vasken. Regjeringskameratene forlangte nyvalg, noe de etter sigende ville vunnet ytterligere flertall på.
  • Et nytt regjeringsforslag, denne gang med den mer EU-vennlige økonomiprofessoren Giovanni Tria som finansminister og nevnte Paolo Savona som europaminister (for et deilig diplomatisk samarbeid det skal bli) var imidlertid svelgbart for presidenten. Conte tas dermed i ed som statsminister fredag.

Populistisk kompromiss

Siden det sprikende valgresultatet 4. mars, som ikke ga flertall til noen av de politiske blokkene, har partiene forhandlet om å danne en regjeringskoalisjon. Det endte med et aparte populistparti-samarbeid mellom Femstjernersbevegelsen og ytre høyre-partiet Lega Nord. Flere økonomer frykter partienes regjeringsplattform vil føre landet ut i ytterligere økonomisk krise.