Han har aldri hatt et politisk verv før – hvem i all verden er Italias nye statsminister?

Det er nå klart at Giuseppe Conte (54), en hittil ukjent jusprofessor, etter mye om og men likevel blir Italias statsminister (med forbehold om nye italienske krumspring og kaos). Siste nytt i saken:

  • President Sergio Mattarella godtok ikke regjeringen Conte hadde satt sammen. Det var spesielt utnevnelsen av euromotstanderen Paolo Savona som finansminister som fikk presidenten til å steile. Mattarella fryktet Savona ville trekke Italia ut av det europeiske valutasamarbeidet og skape økonomisk kaos i Europa.
  • Conte trakk seg derfor som statsminister, og hele regjeringssamarbeidet så en stund ut til å gå i vasken. Regjeringskameratene forlangte nyvalg, noe de etter sigende ville vunnet ytterligere flertall på.
  • Et nytt regjeringsforslag, denne gang med den mer EU-vennlige økonomiprofessoren Giovanni Tria som finansminister og nevnte Paolo Savona som europaminister (for et deilig diplomatisk samarbeid det skal bli) var imidlertid svelgbart for presidenten. Conte tas dermed i ed som statsminister fredag.

Populistisk kompromiss

Siden det sprikende valgresultatet 4. mars, som ikke ga flertall til noen av de politiske blokkene, har partiene forhandlet om å danne en regjeringskoalisjon. Det endte med et aparte populistparti-samarbeid mellom Femstjernersbevegelsen og ytre høyre-partiet Lega Nord. Flere økonomer frykter partienes regjeringsplattform vil føre landet ut i ytterligere økonomisk krise. Lederne for partiene, henholdsvis Luigi Di Maio (31) og Matteo Salvini (44) har altså valgt å utpeke Conte som mannen som skal lede regjeringssamarbeidet.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.