Grusomhetens øy i Stillehavet – og andre nyheter du bør få med deg torsdag 11. august

Kanskje burde vi vært mer opptatt av hundesperm? Ellers:

2000 lekkede rapporter publisert av The Guardian avslører sjokkerende tilstander i Australias asylmottak på stillehavsøya Nauru. Mindreårige asylsøkere bankes opp, skjelles ut og misbrukes seksuelt av vakter, og flere av barna bærer sterkt preg av å være traumatisert. Flere alvorlige hendelser skal ha blitt holdt unna Senatets gransking av det privatdrevne asylmottaket i 2015.

Russland innfører tre timers daglig våpenhvile for å sikre Aleppos innbyggere tilgang til humanitær hjelp. En kvart million mennesker har vært sperret inne i den østlige, opprører-kontrollerte delen av byen siden regjeringsstyrkene med russisk hjelp tok kontroll over den eneste innfartsåren for en måned siden. Kort tid før våpenhvilen trådte i kraft onsdag ble det sluppet bomber med stridsgass, trolig klor, som tok livet av fire og ga mange fler pusteproblemer.

Nok et tegn på at det er dårlig for økonomien å melde seg ut av EU: I Storbritannia er boligprisveksten på sitt laveste på tre år, og pundet har den siste uka sunket til bunn-nivået det nådde like etter Brexit-avstemninga. Stadig flere briter er bekymret for å miste jobben, men forblir optimister på lang sikt, viser en undersøkelse fra Thompson Reuters.

Søndag var hele Skottland selvforsynt med grønn energi. Lavt forbruk og usedvanlig sterk vind førte til at landets vindmøller produserte 106 prosent mer strøm enn landet brukte gjennom døgnet, ifølge Independent.

Tysklands innenriksminister støtter et forbud mot burka i offentligheten. Forslaget er et av flere anti-terror-tiltak som kommer i kjølvannet av terrorhendelser i sommer, inkludert hurtigere deportasjon av domfelte.

Siste nytt fra Trumps verden: Barack Obama stiftet IS.

God ettermiddag!

Hilsen Pål Nordseth, redaktør i Filter Media og nyhetsbrev-vikar for Harald Klungtveit.