Greta Thunberg splitter høyresiden i USA – og Senterpartiet i Norge

Klimastreik-leder Greta Thunberg har bedt verdens toppledere om å se til helvete å få ned klimautslippene denne uka, på en hard og lite unnskyldende måte.

«Alle» har hatt en mening om det. Ikke om resultatene av klimatiltakene hittil eller hvordan ta henne på ordet – det skulle tatt seg ut – men om jenta selv. Om hun er legit eller ikke, om hun er sjuk eller ikke, om hun må nektes en scene eller ikke, om hun er for sint eller ikke.

Til og med verdens mektigste mann har sett den fordømte og kanoniserte talen til Thunberg:

USAs president Donald Trump kommenterte Thunbergs tordentale til FN med ordene «she seems like a very happy young girl looking forward to a bright and wonderful future. So nice to see!».

Utsagnet ble tolket som sarkasme fra presidenten, og ble møtt med fordømmelse av medier over hele fjøla. Til og med Fox News så seg nødt til å gå ut å beklage at den konservative kommentatoren Michael Knowles kalte Thunberg et «mentalt sykt svensk barn» på TV. Knowles vil ikke bli booket igjen, sier kanalen, som karakteriserer kommentaren som «skammelig».

Dagen derpå ble en annen konservativ gjest kraftig satt på plass da han forsøkte å latterliggjøre klimastreikernes ikon for hennes unge alder. Fox News driver da ikke med «kid bashing» (at en av deres virkelig store profiler sammenliknet henne med Stephen King-novellen «Children of the Corn», hvor en barnekult dreper verdens voksne, har hittil ikke blitt kommentert).

Trollingen prellet av den SoMe-savvy sekstenåringen som vann på teflon. Hun kopierte tweeten inn i sin egen profilbeskrivelse på Twitter, til unison hyllest fra fansen.

Men heller ikke norske politikere har klart å holde seg unna kid bashing.

Litt lite engasjement

Etter nærmere fire millioner mennesker demonstrerte i gatene verden over fredag 20. september, og i særdeleshet i vestlige, liberale demokratier med Greta Thunbergs påfølgende tordentale til FN, skrev Senterpartiets Geir Pollestad en kronikk i NRK at han synes det er oppsiktsvekkende at «folk» ikke har større vilje til å gjøre noe med klimakrisen.

Det mener han klimabevegelsen «må ta et betydelig ansvar for», og at de kan «hindre at klimasaken blir løst».

Årsaken til det mener Pollestad er at bevegelsen «har forventninger og krav som ikke passer med vanlige folks liv».

Pollestad kommenterer de norske klimastreikernes tre krav med å si at «et minimum av krav til ethvert klimatiltak er at det har effekt», men nevner ikke at fagpersoner («miljøeliten» ifølge Sps Marit Arnstad) vurderer partiet hans til å ligge på den absolutte jumboplass i Norge hva gjelder effekten av egen klimapolitikk.

Pollestad påstår at klimastreikerne fordømmer oljearbeidere («oljeeliten» på senterparrtispråk?), bønder («agrar-eliten»?) og ikke minst «folk i distriktene» («distriktseliten»?).

Senterpartipolitikeren nevner imidlertid ikke reindriftssamene, som må kunne hevdes å bo i Norges absolutte distrikter, og deres kamp mot utbyggingsinteresser og klimaendringer, eller bønders tørke-nødrop sommeren 2018. Han går heller ikke inn på at ingeniørenes organisasjon Tekna vurderer at det er på «politikernes vilje til å satse» at skoen trykker – ikke klimabevegelsen.

Sammenliknet med Trump av ekssjefen

I en kommentar på Facebook kommer tidligere Senterpartileder Liv Signe Navarsete med følgende kraftsalve: «Med unntak av Trump og nokre av hans kaliber har ingen kritisert 16-åringen». Det skriver hun under en artikkel av Bergens Tidende-kommentator Jens Kihl, som eksplisitt sammenlikner Geir Pollestads kommentar med Trumps. Navarsete befant seg i New York.

Navarsete mener, i rak motsetning til partikollega Pollestad, at klimastreikerne slett ikke skylder på andre enn lederne selv.

Navarsetes kommentar blir applaudert av Senterpartiets nestleder Anne Beat Tvinnereim:

«Nettopp! Godt sagt! Det er ikke til å tro at debatten i andedammen handler om for eller mot Greta Thunberg i stedet for hvordan vi skal bekjempe klimaendringer!»

Den fritidspraktiserende statsministeren

Det er ikke bare i Senterpartiet de er uenige om ungdommene som kjemper for en klimapolitikk som virker. Mens klima- og miljøminister Ola Elvestuen (V) velger å fremheve at «Thunbergs sinne er berettiget» under presentasjonen av nok en brutal forskningsrapport fra FNs klimapanel, velger Norges statsminister å kommentere Thunberg slik:

Statsminister Erna Solberg  ble spurt om hva hun synes om at Thunberg har blitt den store rockestjernen i New York denne uka av TV2s reporter Fredrik Græsvik. Statsministeren svarte at hun «synes det er flott at vi har en tydelig talskvinne for ungdommens engasjement for klimaet. Så mener jeg fortsatt at du kan markere det uten å droppe ut av skolen. Det er fullt mulig å ha engasjement på fritiden sin og ikke bare i skoletiden sin».

Solberg svarer ikke på hvordan hun mener Thunberg skulle rekke å lede tidenes største, globale streikebevegelse, tale til verdens næringslivsledere (Davos) og politiske toppledere (EU, FN m.fl.) samt stille i møte med toppolitikere, uten å ta seg et friår fra skolen. Solberg utdyper heller ikke om hun tror Thunberg ville oppnådd en mer lysende, internasjonal karriere ved å bli ved sin lest på skolebenken.

Avisa Framtida sjekket reaksjonene på sosiale medier. Der tolket folk i alle fall utsagnet til at Solberg herved akter å finne seg en «ordentlig jobb», og holde statsminister-engasjementet sitt til fritiden. Andre spekulerer i om det kanskje er nettopp derfor klimaresultatene uteblir. Stavanger Aftenblad-journalist postet et bilde av Solberg i samtale med tidenes yngste fredprisvinner, Malala Yousafzai – æret for sin kamp mot Taliban, for jenters rett til skolegang -, og liksomsitatet «på fritiden, kjære deg. På fritiden».

Solberg fikk til og med kjeft av selveste Kai Eide, en kjent og mangeårig diplomat som har jobbet i FN og Nato, og for både Høyre og Arbeiderpartiet: «Dette er et svar jeg håper Solberg angrer på. Men det reflekterer noe om ubehaget hennes over hva Greta Thunberg sitt engasjement har ledet til. Nå var statsministeren liten», skriver Eide på Twitter.

Hva svarer ungdommene? De… streiker!

Greta Thunberg svarte på debatten og kommentarene om henne onsdag kveld. Hun sier, som hun har sagt før angående hets mot henne, at hun tror det er et forsøk på å lede samtalen bort fra selve klima- og naturkrisen, og at hun tror voksne mennesker som latterliggjør og sender trusler til klimastreikere som promoterer vitenskap gjør det fordi «de simpelthen føler seg så truet av oss». Den beste tilgjengelige forskningen hittil er ikke meninger, det er fakta, skriver hun.

Avslutningsvis ber hun klimastreikere og andre som bryr seg om å ikke kaste bort tid på debatten om henne, og slik gi haterne mer oppmerksomhet. «Verden våkner. Endringer kommer, om de liker det eller ikke. Sees i gatene på fredag!».

Selv streiker hun i Montreal, Canada, hvor FNs internasjonale luftfartsorganisasjon, ICAO, debatterer måter å minimere sektorens klimagassutslipp.

Folk har fulgt Greta Thunbergs hilsen og oppfordring.

New York Magazine-journalist David Wallace-Wells mener Thunberg nå har blitt noe mer enn et generasjonsikon:

Slik situasjonen er nå, er Joan D’Arc den eneste passende historiske figuren å sammenlikne Greta Thunberg med. Thunberg er for øyeblikket «the Joan of Arc of climate change» ifølge det amerikanske stormagasinet.

Her er et utvalg av noen av streikene som foregår verden over fredag 27. september, for å runde av uken som har stått i Thunbergs navn:

Torino, Italia

 

Helsinki, Finland

https://twitter.com/TaimiAri/status/1177520048660836354

Washington DC, USA

Budapest, Ungarn

Mumbai, India

Seoul, Sør-Korea

… og Stockholm, Sverige, hvor Thunbergs streik startet for ett år siden