Giskes comeback + Trump pusher atomreaktorer til Saudi-Arabia + antisemittisme i Frankrike

JØDEHATET LEVER I FRANKRIKE: Franske myndigheter advarer mot at antisemittisme er i ferd med å «spre seg som en gift» i landet. Ikke bare har deler av gule vester-bevegelsen vært belemret med blatant hatprat rettet mot jødiske intellektuelle – de siste dagene mener franske medier å ha registrert en økning i antijødisk graffitti i Paris, fredag ble en synagoge beskutt med luftgevær, og i helga ble en jødisk gravlund i Alsace vandalisert med spraymalte hakekors. I går mobiliserte titusener av parisere til en markering mot antisemittisme, der partiledere av alle politiske avskygninger deltok sammen med blant annet de tidligere presidentene Sarkozy og Hollande.

UTELUKKER NY FORSKNING: Regjeringen har lagt fram sitt forslag til endring av abortloven. Det går ut på at kvinner som er gravide med to eller flere fostre må søke til en nemnd hvis de ønsker å abortere noen av fostrene, såkalt fosterreduksjon. Nytt er at nemndene skal kunne si ja til fosterreduksjon etter en vurdering av risiko for spontanabort og tidlig fødsel. Lovforslagets formulering vil hindre nemndene til å vurdere spontanabortrisiko for reduksjon fra to til ett foster, selv om det snart publiseres forskning som viser at risikoen for å miste begge fostrene minsker om man tar bort ett.
GISKE FÅR GJØRE COMEBACK: Etter mye om og men er det klart at, joda, Trond Giske er aktuell for nye tillitsverv i Arbeiderpartiet – ett år etter at han måtte trekke seg fra ledelsen i partiet på grunn av flere varsler om seksuell trakassering. Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti falt i dag ned på å ikke gå inn for Giske som nestleder i fylkeslaget. Men ifølge Aftenposten blir den fallerte toppolitikeren likevel innstilt som medlem av fylkesstyret, fylkesstyrets arbeidsutvalg og vara til landsstyret. Den betente Giske-striden skal for øvrig også ha manifestert seg i arbeidet med ny valgkomitè i forkant av årets landsmøte: Der skal Giske-nemesis Hadia Tajik ha respondert med et krav om å få inn Martin Kolberg som motvekt til trøndernes forslag om å sette inn Giske-lojale Eva Kristin Hansen, skrev VG i går.

 

VIL SELGE REAKTORER: Høres det ut som en god idè å gi Saudi-Arabia tilgang på teknologi som kan sette dem i stand til å utvikle atomvåpen og starte et nytt våpenkappløp i Midtøsten? Ja, mener Trump-administrasjonen, som ifølge varslere jobber iherdig med å gi amerikanske, kommersielle interesser muligheten til å bygge atomreaktorer i kongedømmet. Tidligere har saudiene blitt nektet å kjøpe amerikansk atomteknologi fordi de ikke har villet underlegge seg kontrollrutiner for å sikre at teknologien ikke brukes til våpenformål, men det demokratiske flertallet i Representantenes Hus føler seg ikke heeelt sikre på at den nåværende presidenten er så nøye på det. Huset starter nå en gransking av det som skjer, skriver BBC News. Samtidig prøver den britiske utenriksministeren å få Tyskland til å revurdere sitt forbud mot salg av forsvarsteknologi til Saudi-Arabia, avslører Der Spiegel.

 

ÅRETS BLINKSKUDD: Danske Politiken har de seks kandidatene til World Press Photo of the Year-prisen utenfor betalingsmuren i dag!

 

NEI TIL FLERE FLYKTNINGER I OSLO ØST: Linda Noor, leder av minoritetstenketanken Minotenk, sto i helga fram som tilhenger av midlertidig stans i bosettingen av flere flyktninger i allerede innvandringstette bydeler i Oslo øst. Hun mener alle ressurser nå må brukes på å integrere de som allerede er bosatt på steder som Holmlia, Stovner og Gamle Oslo. I dag gir Jan Bøhler i Oslo Ap tilslutning til forslaget, men minner om at mange som bosettes i andre kommuner uansett ender i Oslo etter en stund. Han mener derfor at kommunene må få insentiv til å integrere flyktninger så bra at de faktisk blir boende.

KAMELÅSÅ? Dagens beste eksempel på at virkeligheten imiterer gamle Harald Eia-sketsjer: Uttalen av danske ord er så vanskelig at barn i Danmark lærer språk senere enn barn i andre land, melder Forskning.no.

Fortsatt god dag!

Filter-redaksjonen