Frykter Trump har atomvåpen-dokumenter hjemme

IKKE SÅ FLINK MED HEMMELIGHOLD: «The F.B.I. search of Mar-a-Lago is a coda to the years of tumult between an erratic president and the nation’s intelligence and law enforcement agencies.» New York Times følger opp nyhetene om mistanken om at Donald J. Trump lagrer ekstremt sensitivt materiale relatert til atomvåpen i sitt Florida-palass, med en oppskriving av ekspresidentens trøblete forhold til klassifiserte dokumenter og til sin egen etterretningstjeneste. Fredagslesning for den som trenger en påminnelse hvor hinsides det var at USAs president twitret graderte satellittbilder og anbefalte CIA-folkene å «komme seg tilbake på skolebenken». I natt bekjentgjorde USAs justisminister Merrick Garland at han personlig godkjente FBI-razziaen etter at det var gjort flere forsøk på å avklare situasjonen på en mindre invaderende måte. Garland søker nå å få avgradert og offentliggjort selve ransakelsesordren. Trump sier han ønsker en slik offentliggjøring velkommen, og det er fortsatt uklart hva FBI eventuelt fant på Mar-a-lago.

STRØMKRISE, SA DU? Vel: I 2010 viste det såkalte Arnstad-utvalget at det ville være mulig å halvere energibruken i byggsektoren i løpet av 30 år ved å bygge smartere. Forskere ved NTNU mener det er mulig å redusere energibruken i bygg med 39 TWh per år innen 2050. I en rapport fra 2009 konkluderte Enova med at det var mulig å redusere energibruken i industrien med 27 TWh. Likevel handler debatten i Norge nesten bare om å bygge ut mer energi, ikke å spare, skriver journalist Jostein Henriksen i dagens utgave av vår klimaspalte Elendig Fredag. Les her!


  • Få tilgang til våre faste spalter om klimakrisa, politisk ekstremisme, konspirasjonsteorier m.m. – tegn et abonnement! Da kan du også få vårt papirmagasin i postkassa. Bare en hundrings kroner i måneden! Klikk her for å lese mer

VIL HA UT KOMMERSIELL VELFERD: Regjeringen setter ned et utvalg, ledet av tidligere NAV-sjef Tor Saglie, som skal vurdere hvordan kommersielle tilbydere av velferdstjenester kan fases ut av velferden. I dag drives det blant annet kommersielle barnehager, skoler, eldreomsorgstjenester og barnevernsinstitusjoner i Norge. Utvalget skal vurdere om slike istedet kan utføres av det offentlige, overtas av ideelle aktører eller underlegges strengere regulering. «Legitimiteten til den norske velferdsmodellen hviler på at skattepengene (…) ikke ender opp hos store kommersielle eiere», sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) til E24 om motivasjonen.

RUSSISK REDAKTØR I HUSARREST: Marina Ovsyannikova, den russiske tv-redaktøren som gjorde seg verdenskjent da hun brøt inn på et direktesendt nyhetsprogram med en plakat med teksten «Nei til krig», er nå satt i husarrest i Russland. I et Facebook-innlegg skrev hun selv at politiet ransaket leiligheten hennes mens hun sov klokka seks om morgenen, og at hun etterpå ble tatt inn til avhør. Ovsyannikova har jobbet tre måneder i den tyske tv-kanalen Die Welt, men reiste tilbake til Russland for å håndtere en tvist om foreldrerettighetene til de to barna i juli. Tiltalen er begrunnet med at russiske myndigheter mener hun har spredt falsk informasjon om krigen, noe som betyr at hun kan få opptil 10 års fengsel, ifølge advokaten hennes. Konkret går tiltalen ut på at hun holdt en plakat der det sto at «Putin er en morder. Soldatene hans er fascister» i Moskva, nær Kreml. 


VIL HA DEMILITARISERT SONE: FNs generalsekretær Antonio Guterres ber om en stans i krigføringen ved atomkraftverket i Zaporizjzja i Ukraina, og tar til orde for at området bør bli demilitarisert sone. Forslaget støttes av USA, skriver Reuters. Ukrainske og russiske styrker beskylder hverandre for å stå bak beskytingen som har truffet flere bygninger ved kraftverket direkte de siste dagene – inkludert i nærheten av der radioaktivt materiale er lagret. Atomkraftverket, som er Europas største, ble overtatt av russiske styrker etter invasjonen i februar, men drives fortsatt av ukrainsk personell.

Foto: Det hvite hus / Gage Skidmore (CC BY-SA 2.0)


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.