Hvor sannsynlig er egentlig «hybridkrig» i Norge?

Hybride trusler fra Russland og leder Vladimir Putin bekymrer Nato.

Svenskene deler for tiden ut brosjyrer om hjemmeberedskap og kunngjorde nylig at de sammen med Danmark om forsvarspolitisk samarbeid. Beslutningen begrunnes med den sikkerhetspolitiske situasjonen og trusselbildet i Østersjøen-området, kort sagt risikoen for et angrep liknende Russlands annektering av Krim i Ukraina på Baltikum-landene. Norge er ett av tolv land som knyttet seg til et splitter nytt senter for hybridkrigføring (European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats) i Helsingfors i Finland. Bare Nato- eller EU-medlemmer får være med. Sivile og private organisasjoner og selskaper trene sammen med Forsvaret og myndighetene på ulike krisescenarioer og angrep på sivil infrastruktur samtidig med den store Nato-øvelsen Trident Juncture som avholdes i Norge til høsten. Heimevernet får nytt utstyr og nye våpen, og i Finnmark får grenen en egen spesialstyrke, men opposisjonen og til og med Frps egne kritiserer regjeringen for å satse for lite på forsvaret. Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen uttalte i vinter at Norge har fått «en ny normalsituasjon i nord», og slo fast at Russland er klar til å forsvare sine interesser «langs hele grenseområdet». Russerne mener snakk om russisk hybridkrig i Norge er eksempel på vestlig propaganda og - nettopp - hybrid krigføring mot Russland. I fjor begynte den russiske ambassaden å publisere offentlige pressemeldinger som poengterte dette i pågående norske debatter om blant annet vårt fo...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.