«Frihetskonvoien» er den nye farsotten i anti-statlige fora

  • Uavhengig journalistikk om politisk ekstremisme, hatkriminalitet, rasisme og relaterte temaer

JUBLES FRAM AV HØYRERADIKALE: De siste dagenes store farsott i anti-statlige fora internasjonalt (hovedsaklig høyre-radikale og -ekstreme men også hestesko-venstre) er de pågående aksjonene til en gruppe lastebilsjåfører i Canada. «Konvoier» med kjøretøy har kjørt fra ulike deler i landet for å lage et «logistisk mareritt» og ende opp i en flere dager lang massemønstring i hovedstaden Ottawa. (Aksjonistene blokkerte også en av grenseovergangene til USA i flere dager). Canadiske myndigheter, med kongressangrepet i USA friskt i minne, har mobilisert store politistyrker og sikkerhetstjenestene for å unngå alvorlige voldshandlinger. (Foreløpig er det bare meldt om mindre eksempler på sammenstøt, hærverk og noen få tilfeller av høyreekstrem symbolbruk). 

     «Freedom Convoy» var i utgangspunktet en protest mot kravet om vaksinepass for yrkessjåfører som returnerer til Canada fra USA. (Sjåførene var tidligere unntatt fra påbudet). Men bare noen prosent av aktuelle yrkessjåfører er faktisk uvaksinerte, de største bransjeorganisasjonene (og andre sjåfører)  har tatt avstand fra aksjonene, og demonstrasjonene er nå en blanding av langt bredere vaksinemotstand og et påskudd for anti-statlige miljøer på ytre høyre og opportunistiske politikere. Aggressiv motstand mot statsminister Justin Trudeau står vel så sentralt som koronahåndtering i aktivistenes retorikk. (Trudeau ble flyttet til hemmelig sted av sikkerhetshensyn da «konvoiene» ankom Ottawa – til jubel fra ytterliggående motstandere på nettet).

Adgang til hele Filter. Avslutt når som helst

Et abonnement på Filter er en uvurderlig støtte til et uavhengig og seriøst, norsk avisprosjekt.

Digital. Kun kr 70/mnd

Første 30 dager gratis! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 100/mnd

Mest fleksibelt. Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Digital + Magasin. Kun kr 900/år

Mest for pengene! Ingen bindingstid

  • Tilgang til alle artikler på filternyheter.no
  • Alle nyhetsbrev tilsendt på epost
  • Magasin i postkassa hver måned
Begynn å lese

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.