Fredrik (20) risikerer fengsel for klimasaken: — Redd jeg for alltid kan bli «han gærningen som prøvde å starte et opprør»

MONTASJE
Fredrik Arstad Ognedal er en av de rundt 12 medlemmene i Norge som bruker fritiden sin på å starte opp organisasjonen Extinction Rebellion (XR) i Norge. Med sine 20 år er han den yngste av dem. Organisasjonen krever at myndigheter erklærer krisesituasjon på grunn av klimaendringene, og iverksetter en økonomisk og politisk mobilisering på linje med andre verdenskrig. Strategien for å få gjennomslag er å få så mange mennesker som mulig arrestert for ikke-voldelig sivil ulydighet at myndighetene må ta tak. Bevegelsen vokste fram på et par måneder i Storbritannia i høst. Seks tusen bestemødre og studenter stilte villig opp for å la seg fengsle for oppmerksomhet på Londons broer i november i fjor, i tillegg til at de demonstrerte med punktmarkeringer foran offentlige bygninger. Like før jul ble den norske avdelingen opprettet. Medlemmene skal bygge opp en massemønstring for klimasaken innen april. Men hvem er de norske klimaopprørerne egentlig, og hvorfor valgte de akkurat «Extinction Rebellion», akkurat nå? Vi har snakket med fire av oppstart-ildsjelene i Norge.

«Utrolig god følelse»

Ognedals jobb er å koordinere, oversette tekster fra engelsk til norsk, planlegge. Han var med på demonstrasjonene i London i høst. — Jeg har ikke vært med på aktivisme før, forteller Ognedal til Filter Nyheter. — Hvilken følelse satt du igjen med etterpå? — En utrolig god følelse. Det var utrolig inspirerende.

Overbevist av kjendisopprop

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.