Fredag 6. mai på tre minutter: Regjeringens hemmelige skatt og Putins propagandaorkester

Litt seint nyhetsbrev i dag, fordi jeg ble fjetret gjentatte ganger av Donald Trump som klovner med en gruvearbeiderhjelm på talerstolen, for så å snakke om hvorfor kvaliteten på hårspray var mye bedre før. (Må ses.) Ellers:

Hemmelig til høsten
Regjeringen innfører neste år beskatning av finansnæringen verdt 3,5 milliarder, som del av inndekning for den reduserte selskapsskatten, ifølge DN (abonnement). Finansskatten blir på på lønn eller overskudd, uten å innføre moms i sektoren. Dette betegnes som det mest kontroversielle punktet i skatteforliket. Finanskomiteen på Stortinget har bare fått en muntlig orientering om innretningen, fordi detaljene er børssensitive og først skal presenteres gjennom statsbudsjettet i oktober.

 

Fra Russland med kjærlighet
Vladimir Putin arrangerte i går et av de drøyeste propaganda-showene på lenge da han fikk fraktet hundre internasjonale journalister og en sofistikert tv-produksjon til Palmyra i Syria for en klassisk orkesterkonsert, i det samme teateramfiet brukt til henrettelser av IS mens terroristene ennå okkuperte byen. Blant musikerne var cellisten Sergej Roldugin, verdenskjent fra Panama-dokumentene for å ha flyttet milliardbeløp fra Putin-kretsen til hemmelige skatteparadis-kontoer. Samme kveld ble rundt 30 mennesker drept da et luftangrep rammet en flyktningleir med internt fordrevne syrere nordvest i landet, en mulig krigsforbrytelse utført av Assad-regimet.

 

Slåss med 30-tallet
Støre må jobbe hardt for å overbevise om at Arbeiderpartiet lever opp til navnet sitt i nedgangstider for arbeiderne. Høyre går kraftig fram og Ap nesten like mye tilbake på Norstats aprilmåling for Vårt Land:

Ap: 30,8 (- 3,8)
H: 26,1 (+ 4,3)
Frp: 17,3 (- 1,5)
Sp: 6,5 (+ 0,9)
Krf: 5,2 (+ 0,4)
V: 4,7 (+ 0,5)
SV: 4,5 (+ 1,2)
MDG: 2,1 (- 1,5)
Rødt: 2,0 (+ 0,4)

 

Rammer oljeproduksjon
I tillegg til de store menneskelige og miljømessige konsekvensene av den enorme skogbrannen i Canada, har den nå strupet oljesandproduksjonen i Alberta med opp mot én million fat per dag, noe som gir et prishopp. Statoil er blant de berørte selskapene. Mer enn 850 kvadratkilometer er så langt svidd av i brannen, og rundt 80 000 personer er evakuert.

 

God helg!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter