Det skjer andre ting enn popstjernedød også.

Murring før toppmøte
Flyktningavtalen med Tyrkia står i fare hvis EU får kalde føtter når det kommer til visumfrihet for tyrkere, skriver Politiken. Foreløpig har Tyrkia bare oppfylt halvparten av 72 tekniske og juridiske krav som skal være på plass før landets borgere kan reise i unionen uten visum. De tyrkiske lederne skal de siste dagene ha fanget opp at flere av EU-landene nå viser skepsis til visumfrihet generelt eller bekymring for at EU skal begynne å lempe på kriteriene.Når Angela Merkel og EU-president Donald Tusk i morgen besøker Sør-Tyrkia vil de trolig gjøre alt i sin makt for å overbevise Erdogan om at unionen står ved avtalen.

 

Frp flyktning-flinkis
Siv Jensens oppfordring i valgkampen om kommunal boikott av flyktningbosetting, har ikke fått gjennomslag. Frp-styrte kommuner har sagt ja til 87,88 prosent av anmodningene fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, og er dermed flinkere til å bosette flyktninger enn resten av landets kommuner, skriver BT. Krf-nestelder Dagrun Eriksen sier hun er glad for at Frp-ordførerne tar et større ansvar enn det Jensen oppfordret dem til.

 

Viktig seier for Uber
Uber har inngått et gigantisk forlik etter gruppesøksmål fra 385 000 amerikanske sjåfører knyttet til ansatterettigheter. Selskapet skal nå betale opp mot hundre millioner dollar til sjåførene og har gått med på enkelte krav, men sikrer seg samtidig at sjåførene fortsatt kan regnes som frilansere i California og Massachusetts. Å unngå kostnader som følger med fast ansatte er sentralt i Ubers forretningsmodell, noe som blir kritisert av fagforeninger og konkurrentene i tradisjonelle drosjeselskaper.

 

Nedadgående spiral 
Venezuela innfører stadig mer drastiske tiltak i energikrisen landet er inne i på grunn av tørke i vannmagasinene. Fra mandag av kuttes elektrisiteten i fire timer hvert døgn i minst 40 dager framover. Allerede før vannkraftproblemene var Venezuelas økonomi i kraftig inflasjon, med stupende inntekter i den oljebaserte økonomien og med mangel på enkelte basisvarer. Selv det å drukne sorgene blir vanskeligere, da landets desidert største ølbryggeri er uten dollar til råvarekjøp og nå stanser produksjonen.

 

Hilsen fra en venn
Barack Obama henvender seg direkte til det britiske folk i et innlegg i The Telegraph, for å advare dem mot å stemme landet ut av EU. «Som deres venn, la meg si at EU bare gjør Storbritannia større», skriver presidenten, samtidig som London-besøket hans starter.

 

God lunsj – og god helg!

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter