Fra «The Daily Show» til Obama-møte: Slik var Gretas fire uker i New York

How dare you! Greta Thunbergs tordentale på FNs klimatoppmøte har dominert sosiale medier i flere døgn (og til og med fått sin egen death metal-remiks).

Talen var imidlertid bare kulminasjonen av en begivenhetsrik måned i USA for den svenske klimaaktivisten.

Selv om Thunberg ikke var helt ukjent på den andre siden av Atlanterhavet før hun ankom Manhattan med seilbåt den 29. august – hun var blant annet profilert i en stor New York Times-artikkel i februar – har hun den siste måneden hevet sin profil betraktelig gjennom tv-opptredener, deltakelse i demonstrasjoner og møter med maktmennesker.

«Kan sin vitenskap»

Med så mye oppmerksomhet kommer også kritiske blikk, og det er ikke uvanlig å se spørsmålstegn ved Thunbergs vitenskapelige forståelse – eller insinuasjoner om at hun mer enn noe annet er en maskot for en mer konvensjonell, politisk bevegelse.

Flere av forskerne som jevnlig har kontakt med 16-åringen og bidrar med faglig input, fremhever likevel at det er hold i det hun sier.

«Etter å ha diskutert med Greta i både Potsdam og Stockholm, kan jeg skrive under på at hun handler ut fra sin egen, autentiske motivasjon, og at hun kan sin vitenskap. Jeg skulle ønske politikerne kunne bli like informerte om klimaendringer«, twitret den tyske havforskeren Stefan Rahmstorf torsdag.

Både den belgiske klimaforskeren Jean-Pascal van Ypersele og den britiske klima-professoren Kevin Anderson har uttalt til nyhetsbyrået AFP at de er overbevist om at 16-åringen skriver sine egne taler – og er nøye med å få faktaene rett.

– Jeg er overbevist om at hun skriver sine egne taler, men at hun som seg hør og bør sjekker at fakta, vitenskapelige påstander og tall med en rekke eksperter på de aktuelle feltene, sier Anderson.

– Tøyer grensene

En av dem som jevnlig leverer innspill til Greta Thunberg, er forskningsdirektør Glen Peters ved forskningsstiftelsen Cicero i Oslo. Han sier Thunbergs taler i det store og hele er på linje med konklusjonene til det internasjonale klimapanelet, men at man alltids kan problematisere hvordan de vinkles.

– En vitenskapsmann ville ordlagt seg annerledes enn Greta Thunberg i en del tilfeller. Det betyr ikke at det hun sier er feil, men at hun er tilpasset et annet publikum enn det en vitenskapelig forsker er, sier Peters.

Et eksempel er hvordan Thunberg snakker om «masseutryddelse» i FN-talen.

– Med en slik uttalelse tøyer hun grensene, men så er det også tvetydig hva det er hun snakker om – en utryddelse av mennesker er noe annet enn utryddelsen av en bestemt type trær eller en art av fisk. Samtidig virker det som om Thunberg er bevisst på at noen alltid vil forsøke å plukke fra hverandre det hun sier, og dermed forsiktig når hun velger vinkel, sier Peters.

– Hvor viktig er det for klimasaken å ha fått en slik frontfigur?

– Jeg skal ikke klage, men til syvende og sist må bevegelsen bedømmes etter hva den klarer å utrette. Det er ikke slik at Trump nå gjør helomvending i klimasaken, hever ambisjonene og krever handling. Den ultimate testen blir hvor lenge bevegelsen klarer å holde det gående, sier han.

Her er høydepunktene fra Greta Thunbergs måned i USA:

  • At Thunberg valgte å bruke to uker på å krysse Atlanterhavet utslippsfritt istedet for å sette seg på et fly, sikret henne de første innslagene på amerikansk tv. Thunberg ankom New York med seilbåt den 29. august, ble møtt av en folkemengde på kaia og holdt en pressekonferanse som ble dekket av flere nyhetssendinger.

  • Etter noen dagers hvile gjorde Thunberg sine første offentlige opptredener fredag 30. august sammen med lokale skoleelever som klimastreiket. Hun fortsatte å delta i fredags-markeringene de neste ukene.
  • 10. september deltok Thunberg og flere andre klimabevisste tenåringsaktivister på et event i regi av nettavisa The Intercept, under headingen «The Right to a Future». Der ble hun intervjuet av forfatteren Naomi Klein.

  • Onsdag 11. september fikk mange amerikanere sitt første møte med Greta Thunberg da hun var gjest på «The Daily Show», talkshow med et gjennomsnittlig seertall på 1,3 millioner. Etter en innledende vits om hennes «viking-ætt» snakket Thunberg og programleder Trevor Noah i over åtte minutter om klimasaken og hvordan de forskjellige generasjonene forholder seg til den.

  • De neste seks dagene ble tilbrakt i USAs hovedstad Washington DC. 13. september publiserte storavisa Washington Post et intervju med den svenske aktivisten. «Håp er noe du må gjøre deg fortjent til», var sitatet avisa uthevet. Den dagen deltok hun også i en lokal klimamarkering.

  • 16. september ble det kjent at Thunberg og hennes skolestreik-bevegelse («Fridays for future») er årets mottakere av Amnesty Internationals mest prestisjefylte menneskerettighetspris, Ambassador of Conscience. Samme dag besøkte Thunberg og andre unge klima-aktivister den amerikanske kongressen, der hun møtte en gruppe demokratiske senatorer som er særlig opptatt av klimasaken. I møtet utløste Thunberg ifølge The Guardian både latter og applaus med sin  sin «rene-ord-for-penga»-stil. «Jeg vet dere prøver, men det er bare ikke bra nok» sa hun til de amerikanske politikerne.
  • 17. september møtte hun tidligere president Barack Obama. «I full bevissthet om at det er hennes generasjon som vil bære byrden med klimaendringene, er hun fryktløst opptatt av at fremskritt er mulig – og kjemper for en reell forandring», skrev Obama på Facebook da han postet sin fistbump med den svenske 16-åringen.

  • 18. september var Thunberg tilbake i Kongressen, der hun blant annet snakket til klimakomiteen i Representantenes hus. Der var hennes budskap at hun ikke hadde forberedt noen lang tale – fordi hun ønsket at politikerne heller lyttet til vitenskapen, og henviste til klimapanelets rapport.
  • 20. september gikk den største, globale klimastreiken av stabelen. Det er antatt at så mange som fire millioner mennesker verden over deltok, fordelt på 2500 markeringer i 163 land. I New York fikk elever fri for å delta, og 250 000 mennesker marsjerte i gatene på Manhattan. Thunberg snakket til folkemassene fra et podium i Battery Park: «Overalt hvor jeg har vært er det det samme. De som har makt kommer med de samme, vakre ordene. Politikerne og kjendisene som vil ta selfier er de samme. De tomme løftene er de samme. Løgnene er de samme, og fraværet av handling er det samme», sa hun. Når mørket senket seg var Thunbergs ord blant dem som ble lyst opp på FN-bygningen, som del av en kunstinstallasjon.
  • 23. september snakket hun på FNs klimamøte.