Fra «The Daily Show» til Obama-møte: Slik var Gretas fire uker i New York

How dare you! Greta Thunbergs tordentale på FNs klimatoppmøte har dominert sosiale medier i flere døgn (og til og med fått sin egen death metal-remiks). Talen var imidlertid bare kulminasjonen av en begivenhetsrik måned i USA for den svenske klimaaktivisten. Selv om Thunberg ikke var helt ukjent på den andre siden av Atlanterhavet før hun ankom Manhattan med seilbåt den 29. august – hun var blant annet profilert i en stor New York Times-artikkel i februar – har hun den siste måneden hevet sin profil betraktelig gjennom tv-opptredener, deltakelse i demonstrasjoner og møter med maktmennesker.

«Kan sin vitenskap»

Med så mye oppmerksomhet kommer også kritiske blikk, og det er ikke uvanlig å se spørsmålstegn ved Thunbergs vitenskapelige forståelse – eller insinuasjoner om at hun mer enn noe annet er en maskot for en mer konvensjonell, politisk bevegelse. Flere av forskerne som jevnlig har kontakt med 16-åringen og bidrar med faglig input, fremhever likevel at det er hold i det hun sier. «Etter å ha diskutert med Greta i både Potsdam og Stockholm, kan jeg skrive under på at hun handler ut fra sin egen, autentiske motivasjon, og at hun kan sin vitenskap. Jeg skulle ønske politikerne kunne bli like informerte om klimaendringer«, twitret den tyske havforskeren Stefan Rahmstorf torsdag. https://twitter.com/rahmstorf/status/1177197400701710337 Både den belgiske klimaforskeren Jean-Pascal van Ypersele og den britiske klima-professoren Kevin Anderson har uttalt til nyhetsbyrået AFP at de er overbevist om at 16-åring...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.