«Fra plausibelt til vilt urealistisk»: EUs gassplan kan gi rasjonering til vinteren, advarer eksperter

«I’ve seen many disruptions. I’ve seen the energy transition from zero to, let’s say, full steam. I’ve seen Fukushima … I’ve seen turbulent times. But what we are observing right now is … unprecedented.»
- Leonhard Birnbaum, CEO i det tyske energiselskapet Eon til Financial Times.

---


EU NEKTER Å BETALE FOR GASS i rubler, men tirsdag kveld annonserte Russland en avgjørelse som kan få unionen til å vakle. Ukas hovedsak handler om et Europa som gjennom manglende klimapolitikk og feilslått sikkerhetspolitikk har blitt fullstendig avhengig av russisk gass. Men først:


UKAS RUNDE

  • Lite nedbør og varmt har ført til tørke i store deler av Sør-Norge. Lite snø på fjellet gjør at NVE nå spår tørke på Østlandet og Sørlandet. «Økt temperatur gjør at mer nedbør vil komme som regn i stedet for snø. Det betyr at det vil være mindre snø i terrenget når våren kommer. Når temperaturen øker, vil også fordampningen øke. Dermed øker sannsynligheten for underskudd i markvann og grunnvann og vi får mindre vannføring i elvene», sier Hege Hisdal ved NVE til Energi og Klima.  
  • Ny forskning feier vekk tvil om sammenhengen mellom global oppvarming og orkaner. Det skriver Inside Climate News. En studie publisert for et par uker siden i tidsskriftet Weather and Climat...

Bli abonnent for å lese videre

Allerede abonnent? Logg inn med Vipps.

Test vårt digitalabonnement og få tilgang til alt innhold på Filter. De første 30 dagene er gratis! Les mer her eller klikk på knappen og bli abonnent i dag.

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.