Forsvaret kjøper NNPF-hjelp til å bli informert om legaliseringsdebatten

FORSVARET KJØPER NNPF-KURS: Forsvarets personell- og vernepliktssenter hyrer den kontroversielle interesseorganisasjonen Norsk Narkotikapolitiforening (NNPF) til å holde kurs om den omstridte «tegn og symptomer»-metoden for å avsløre rusbruk, og informere om den norske legaliseringsdebatten. Nyheten kom fram i Dagbladet tirsdag. «Målet med kurset er å gjøre kursdeltakerne kjent med metoden «Tegn og symptomer» som kan avsløre om en person er ruset der og da. Ett av temaene er norsk narkotikapolitikk og de er også innom hva som skjer i legaliseringsdebatten», skriver pressevakt Aleksander Engborg Hage til avisa.  


ARRESTERT FOR KERTSJ-EKSPLOSJON: Åtte personer – russere, ukrainere og en armener – er arrestert av russisk politi for deltakelse i forberedelsene til angrepet på Kertsj-brua i Svartehavet lørdag. Den russiske etterretningstjenesten FSB har i en pressemelding pekt på sitt ukrainske motsvar og dets leder Kyrylo Budanov for angrepet, som delvis ødela jernbane- og veiforbindelsen mellom den okkuperte Krym-halvøya og russisk territorium. Ifølge FSB skjedde angrepet ved at eksplosiver ble fraktet fra Odessa via Bulgaria, Georgia og Armenia og adressert til et ikke-eksisterende selskap på Krym.


  • HJELP STUDENTER Å FÅ GRATIS FILTER-ABONNEMENT: Er du enig i at norske studenter bør ha tilgang på kvalitetsjournalistikk og daglige nyhetsoppsummeringer? Da kan du donere en valgfri sum til ordningen Filter FADDER, der hver krone matches av oss og går til Filter-abonnementer til studenter ved høgskoler vi samarbeider med. Fyr av en donasjon med VIPPS til 73 15 46, eller les mer her!


RØRLEDNING VIL SNART VÆRE REPARERT: Lekkasjen i Druzhba-rørledningen i Polen som operatøren PERN meldte om tirsdag, skyldes sannsynligvis et uhell og ikke sabotasje. Det vil ikke ta lang tid å reparere ledningen, som frakter olje fra Russland til store deler av sentral-Europa via Belarus, opplyser en representant for polske energimyndigheter til Reuters. Tyske myndigheter sier oljeleveransene ikke har vært avbrutt. Lekkasjen bidrar like fullt til økt nervøsitet om Europas sårbare energisituasjon idet temperaturene synker og vi nærmer oss den første vinteren etter invasjonen av Ukraina og totalstansen i gassleveranser via Nord Stream 1-ledningen. 

EUs energiministere er i dag samlet til uformelle samtaler om hvordan de best skal møte energimangelen, med forskjellige løsninger for makspris på gass høyt på agendaen. Samtidig taler Vladimir Putin i dag til en energimesse i Moskva, der han ifølge AFP blant annet har omtalt sabotasjen på Nord Stream-ledningene tidligere i høst som internasjonal terrorisme mot energiforsyningen, og lokker med at Russland står klare til å gjenoppta gassleveransene gjennom en uskadd del av ledningen eller via ledninger til Svartehavet.GIR MARSJORDRE OM STRØMSPARING: Stortinget ber regjeringen gi Enova mandat til å støtte varmepumper, etterisolering, bergvarme og andre tiltak som kan hjelpe folk å få lavere strømforbruk. I dag gir statsforetaket primært drahjelp til umodne tiltak som ellers ikke er levedyktige i markedet. Også flere andre grep for å bidra til lavere regninger er vedtatt i kjølvannet av krisemøtet om strømsituasjonen tidligere i høst, slik som at Enova-støttet skal utbetales når tiltakene gjennomføres og ikke i etterkant, skriver Aftenposten. «Det har vært en utfordring lenge at støtteordningene er for utilgjengelig for mange, og at støtten utbetales i etterkant, noe som krever god økonomi hos boligeier. Det håper jeg vi nå raskt får en endring på», kommenterer MDGs Une Bastholm.

Ha en fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen

Foto: Philip Linder/Forsvaret

  • BLI MED PÅ DUGNADEN – LA OSS GI NORSKE STUDENTER SKIKKELIG JOURNALISTIKK. Det er de færreste som i dag tar seg råd til abonnement på kvalitetsaviser, men er du enig i at norske journalister bør ha tilgang på flere daglige oppsummeringer av nasjonale og internasjonale nyheter, grundige explainere av aktuelle samfunnsforhold, unike gravesaker og avsløringer og aktuell, faktabasert dybdekunnskap har vi en nyhet til deg. Vipps en valgfri sum til 73 15 46, så matcher vi summen og bruker totalen på å gi norske studenter gratis abonnement på Filter Nyheter (inkludert vårt månedlige papirmagasin).