«Forsøpling av debatten»: Så steile er frontene om rusreformen internt i Arbeiderpartiet

Da regjeringen la frem sitt etterlengtede forslag til rusreform i forrige uke, manglet det ikke på lovord: Helseminister Bent Høie (H) ble omtalt som en «hedersmann» og forslaget som «vår tids største velferdsreform». Regjeringen vil avkriminalisere bruk og besittelse av mindre mengder narkotika – og erstatte straff med obligatorisk oppfølging. Mange mener dette er helt essensielt for å ta bedre vare på de aller tyngste rusmisbrukerne. Men flere har også reagert på at forslaget ikke differensierer mellom ulike brukergrupper: Avkriminaliseringen gjelder alle. Samtidig er regjeringen avhengig av støtte fra Sp, Frp eller Ap for at reformen skal bli vedtatt. Førstnevnte parti har allerede slaktet forslaget, mens Frp er moderat kritiske. Fra øverste hold i Arbeiderpartiet har det imidlertid vært stille. De siste dagene er det likevel blitt tydelig at partiet er delt – og frontene steile internt. Flere kilder tegner også dette bildet overfor Filter Nyheter. Der enkelte sier de vil «gremmes herfra til evigheten» hvis Ap ødelegger for en prekær omlegging av norsk ruspolitikk, advarer andre mot en «velgermessig katastrofe» dersom partiet går inn for noe som flere kan forbinde med legalisering av narkotika.

Støtte fra unge og urbane

Etter det Filter Nyheter forstår går konfliktlinjene i Ap både mellom generasjoner og langs en by-og-land-akse, der støtten til den fremlagte rusreformen synes å være størst blant unge Ap-medlemmer og i de store byene.

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.