Foreslår statsstøttet overvåking og «ytringspatruljer» mot netthat i fersk rapport

Solberg-regjeringen har lovet å ta netthat på alvor. Flere er nå blitt dømt etter loven om hatefulle ytringer. Diskrimineringsombudet har bedt om «resolutt handling» for å forebygge fordommer og spredning av hat og hindre at rasistiske holdninger «får slå rot i befolkningen». Forskere ved Institutt for samfunnsforskning har nylig levert en rapport om hvordan myndighetene kan motvirke jødehat på nett og i sosiale medier. Forskerne har analysert nettsider og et stort datasett over ytringer på nett og i sosiale medier. Rapporten kommer ikke med noen klar anbefaling, men skisserer tre ulike scenarier for hvordan antisemittiske ytringer kan monitoreres og sanksjoneres på nettet:

  • Kunstig intelligens som skal overvåke og flagge netthat
  • Statsstøttede, norske moderatorer under Facebooks paraply
  • Nettverk av «nettvakter» som skal patruljere sosiale medier og rapportere hatprat

«Livsfarlig» med statlig overvåkning

Eksperter Filter Nyheter har snakket med mener imidlertid alle disse scenariene er problematiske og kan åpne for både Kafka-prosesser og orwelliansk overvåkning. — Jeg skjønner at det er fristende å gå inn å gjøre en Dark Room-etterforskning på hatytringer, men det tror jeg er et kaninhull. Jeg tror statlig overvåking av folks kommunikasjon er en livsfarlig vei å gå, sier advokat og personvernjurist Hans Marius Graasvold. A...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.