«Vil ikke drepe alle negre, men…»: Fire Oslo-menn som forklarte i politiavhør hvorfor de er rasister

Oslo politidistrikt har nettopp publisert sin rapport om anmeldt hatkriminalitet i 2016.  (Hele rapporten her).

Siden veldig få nordmenn varsler politiet om enkeltepisoder med rasisme, islam- eller homohat, og alle er enige om at mørketallene er mye større, gir ikke selve statistikken så mye informasjon om omfanget av hatkriminalitet. Kortversjon: 165 anmeldelser i Oslo i fjor (registrert som 175 forhold) med 136 konkrete fornærmede. Minst 93 anmeldelser ble henlagt. 105 ulike personer ble mistenkt/siktet/domfelt.  Drøye 90 av hendelsene er vold, mens rundt 80 er ytringer/trusler.

– Det er så få forhold at variasjonene fra år til år forteller oss veldig lite. I disse allerede små tallene finner vi alt fra en grov voldssak der offeret mistet synet og er lemlestet for resten av livet, til et brev i en postkasse som nesten ikke er straffbart og med ukjent gjerningsperson, sier hun som har skrevet rapporten,  seniorrådgiver Ingjerd Hansen  ved Strategisk stab i Oslo politidistrikt.

Mye av økningen fra 2015 (175 vs. 143 forhold) skyldes opplæring internt i politiet som gjør at flere saker blir anmeldt som hatkriminalitet av patruljer eller definert som dette i politiets systemer, i tillegg til at folk vet mer om muligheten til å anmelde enn før.

Men i oslopolitiets rapport er det de konkrete sakene som er oppsiktsvekkende, særlig et knippe eksempler der gjerningsmannen på ingen måte har ønsket å bortforklare hva han har gjort.

– Mens det tidligere har vært mer gjennomgående at de har nektet for hatkrim-motivet, så vi i fjor helt tydelige eksempler på at mistenkte også i avhør var veldig klar på at de rett og slett er litt stolte av sine holdninger. Noen forsøker også nærmest å overbevise politiet om at holdningene er riktige og viktige, sier Hansen til Filter Nyheter.

Her er fire av sakene fra 2016, slik de er gjengitt av politiet:

 

1) Mennene som kysset som burde vært arrestert, ikke jeg

«Mistenkte sa «I don’t like gay», og mente de kunne kysse i privaten og ikke i offentligheten. Mistenkte helte så øl over fornærmede. Mistenkte gjentar i avhør at han mener det er fornærmede som burde vært arrestert for å ha kysset i offentligheten, og ikke ham som reagerte på at dette ble gjort. Han mener det er helt feil at to menn kan kysse i alles påsyn».

2) «En svarting kan ikke komme og si at jeg må gjøre det og det»

«Politiet er på stedet, en mann er utagerende og banker blant annet hardt på butikkvinduer. I forbindelse med vekternes ankomst svarte mistenkte med å gå opp i ansiktet på dem, for så skrike «jævla svartinger», «jævla utlendinger», «jævla flyktninger». Mistenkte veiet også med armene, men ingen av vekterne oppfattet det som om det ble slag mot dem.

Mistenktes kone kommer til og kan ikke forstå hvorfor vekterne involverer seg. Dette ettersom de (vekterne) var «flyktninger i Norge» og dermed etter hennes mening ikke har rett til å fortelle dem hvordan de skal oppføre seg. I avhør blir siktede blir spurt om det hadde vært annerledes hvis vekterne hadde vært nordmenn. Siktede svarer da: «En svarting kan ikke komme og si at jeg må gjøre det og det». «De er ikke likemenn». Han sier er at grunnen er at «de» ikke følger Norges lover og de går i moske. «Hele gjengen sier Allah». Siktede mener «de» må følge Norges lover.

Han sier videre: «De kan ikke komme hit og tro at de bor i Muhammed-land og banke kona si. Og de mener vi er vantro». Siktede sier at han er personlig kristen».

3) «Muslimer må holde seg langt unna norske jenter»

«Siktede går bort til et kjærestepar på et spisested og er tydelig overfor den fornærmede mannen at fornærmede som muslim må holde seg langt unna norske jenter. Han fremstår truende og det blir knuffing, før mistenkte føres ut av spisestedet.

I avhør forteller siktede om bøker han har lest om muslimske menn i England som doper ned jenter og bruker dem som sexslaver i partyhouses der disse kvinnene voldtas. Siktede fortalte videre at dette har vært kjent i lang tid også av politiet, som han mener ikke har gjort noe med dette problemet i frykt for å bli kalt rasister. Han mener dette ikke bare gjelder England men også andre steder hvor det flytter mange muslimer til et sted, og viser til Sverige hvor han har lest at det er 50 no-go soner. Også i Norge mener han at overfallsvoldtekter dysses ned.

Siktede forteller videre at han mener Islam ikke er en religion men en ideologi, og at Islam handler mer om å innvadere og å ta over, og at han ikke vil godta at det er totalitære i hans nabolag. Han forteller at dersom han ser en norsk kvinne sammen med en muslim så reagerer han på dem selv om han ikke nødvendigvis sier eller gjør noe med det. Siktede føler at det er hans plikt i enkelte tilfeller å si ifra om at hva han synes om dette. Siktede mener at enhver person har et eget ansvar for å beskytte sine egne verdier i samfunnet. Siktede la til at han ikke kan si at fornærmede er en dårlig person. Så lenge fornærmede slutter å være muslim så kan siktede godt være hans venn, men siktede mener at så lenge fornærmede står for en menneskefiendtlig ideologi som Islam, så kan ikke siktede godta dette. Siktede fortalte at han på ingen måte er rasist. Siktede har ikke noe imot personer som har en flerkulturell bakgrunn. Det er ideologien til Islam siktede har et problem med».

4) «Massakrere alle negre»

«En ung mann truet taxisjåføren etter en disputt om betaling. Han knuste ruten i taxien og var svært utagerende. I avhør blir siktede ble bedt om å beskrive hva han sa og gjorde etter at han ble stoppet av politiet. Siktede forklarte at han bråkte og oppførte seg som «en liten drittunge».

Han var veldig full. Siktede hadde også kalt taxisjåføren en «jævla neger» og sa at han ville drepe han. Siktede forklarte at han skrek og hoiet og at han flere ganger ble bedt om å være stille av politiet på stedet. Han var da stille i en liten stund før han begynte igjen. Siktede ble gjort kjent med at han, med politiet til stedet skal ha ropt ut at han «hatet negre», «at de kan komme seg til helvete ut av landet vårt», at han (taxisjåføren) kunne gå å henge seg selv, at han ønsket å kappe av han (taxisjåføren) halsen, massakrere han og putte han i syre, og at han ønsket å gjøre dette mot alle negre.

Siktede bekreftet at han hadde sagt dette. Siktede ble spurt om hva han tenkte om å ha sagt disse tingene og forklarte da at han ville være ærlig, og at han er ganske rasistisk. Han sa at det bare var slik han var. Siktede la vekt på at han sto for det han sa, bare ikke måten han sa det på, siden han var så full. Siktede ønsker ikke å drepe alle negre, men han liker dem ikke. Delen om å drepe dem kom nok fordi han var så full, og han ble revet med».

I tillegg til de spesielle tilståelsene – som ledet til straffereaksjoner – kommer en sak med åpenlys offentlig rasisme fra i fjor vinter, da «Odins soldater» var på sitt mest aktive. («Refugees Not Welcome»-klistremerker distribueres av blant andre den nynazistiske organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen):

5) «Flyktninger ikke velkommen»

«En mann, kledd i genser med logoen til en innvandringsskeptisk organisasjon, kom bort til fornærmede og klistret på ham et klistermerke med teksten «refugees not welcome». Etterpå gjorde han det samme med en familiefar mens dennes barn var til stede».

– Mange skamfulle

Ingjerd Hansen i politiet forteller at mange av gjerningspersonene bak hatefulle ytringer framstår mer angrende.

– I den andre enden av skalaen (fra eksemplene over, red. anm.) er de som blånekter eller er dypt skamfulle etter å ha gjort noe i fylla som «ikke høres ut som meg i det hele tatt». Andre bekrefter at de for eksempel har kalt en person «din jævla neger» men at de kjenner vedkommende fra før og at det ikke var ment som noe mer enn generell utskjelling, sier rapportforfatteren, som har jobbet med hatkriminalitet i en årrekke.

Noen av hendelsene er sammensatt av fyll, vold, tilfeldigheter og tirader av rasistiske skjellsord.

Én av episodene fra i fjor startet med at en full mann «ble provosert av to gutter som sparket fotball» mens han var på vei hjem fra byen med kjæresten. Han skal ha kalt guttene blant annet «pakkisjævel», «svartinger», «utlendingspakk», «feite somaliere», «neger» og «jævla somaliere».

«Guttene dro fra stedet, men gikk tilbake da de så mistenkte slå kjæresten i ansiktet mens hun lå på bakken. Da de to guttene kom i mellom slo ham dem igjen, og ytret flere rasistske ord», heter det i politiets rapport.

Flere utdrag fra anmeldelser i 2016:

 • «Mistenkte skal ha spyttet etter postbudet og kalt ham svarting».
 • «Homofil gutt med bakgrunn fra et afrikansk land mener at han plages av andre med samme landbakgrunn som ham, og som bor i nabolaget hans. Han forteller at de peker på ham, kommenterer ham høylytt osv, og at dette gjør ham utrygg».
 • «Fornærmede er ute og spiser. Uten noen forutgående interaksjon kommer mistenkte
  bort til ham og kaller ham islamist og dyttert til ham. Fornærmede opplevde mistenkte
  som truende».
 • «Det har over tid vært nabokrangel om regler i oppgangen. Fornærmede forteller at hun
  ved denne anledningen ble tatt kvelertak på og fikk knust mobilen, og at det er laget
  riper i døren hennes. Mistenkte innrømmer å ha kalt fornærmede for “pakkisfitte”».
 • «Far truer datter og hennes kjæreste på det groveste fordi kjæresten er mørkhudet. Det er flere sms, og far er tydelig på at han ikke godtar dette forholdet».
 • «Noen har skrevet et sterkt nedsettende ord på ringeklokken hennes som henspeiler på hennes etniske bakgrunn. Hun føler seg svært utrygg etter at dette skjedde, og er særlig bekymret for at noen skal være slemme mot de to små barna hennes. Hun kvier seg derfor for å sende dem ut på lekeplassen som er i tilknytning til blokken».
 • «Kollega har sagt “neger” flere ganger og vil ikke slutte med det selv om fornærmede
  gjentatte ganger har sagt at dette er krenkende og oppleves svært vondt og plagsomt».
 • «Mistenkte finner ut at søsteren dater en dame og truer denne damen gjentatte ganger via sosiale medier. Han vil ikke at søsteren skal være sammen med en jente».
 • «Taxipassasjer betalte 200 kroner. Hun mener selv at hun hadde gitt sjåføren 500 kroner. Det ble diskusjon om dette. Passasjeren slår da sjåføren, og hun skal ha sagt at utlendinger snylter og stjeler, og flere rasistiske skjellsord.»

Hatkrimgruppa i politiet er opptatt av å understreke at ingen skal tvile på at det hjelper å anmelde slike tilfeller.

– I samtlige saker med henleggelser ringer vi opp fornærmede og forklarer alle skritt i etterforskningen og hvorfor den ble henlagt. Det er ikke noe mål for oss at folk skal komme til politet med alle typer krenkelser, men det er veldig viktig at de som mener seg utsatt for hatkriminalitet ikke tenker at «politiet bryr seg ikke uansett». Oslopolitiet tar i høyeste grad hatkriminalitet på alvor, sier Hansen til Filter Nyheter.