«Vil ikke drepe alle negre, men…»: Fire Oslo-menn som forklarte i politiavhør hvorfor de er rasister

Oslo politidistrikt har nettopp publisert sin rapport om anmeldt hatkriminalitet i 2016.  (Hele rapporten her). Siden veldig få nordmenn varsler politiet om enkeltepisoder med rasisme, islam- eller homohat, og alle er enige om at mørketallene er mye større, gir ikke selve statistikken så mye informasjon om omfanget av hatkriminalitet. Kortversjon: 165 anmeldelser i Oslo i fjor (registrert som 175 forhold) med 136 konkrete fornærmede. Minst 93 anmeldelser ble henlagt. 105 ulike personer ble mistenkt/siktet/domfelt.  Drøye 90 av hendelsene er vold, mens rundt 80 er ytringer/trusler. – Det er så få forhold at variasjonene fra år til år forteller oss veldig lite. I disse allerede små tallene finner vi alt fra en grov voldssak der offeret mistet synet og er lemlestet for resten av livet, til et brev i en postkasse som nesten ikke er straffbart og med ukjent gjerningsperson, sier hun som har skrevet rapporten,  seniorrådgiver Ingjerd Hansen  ved Strategisk stab i Oslo politidistrikt. Mye av økningen fra 2015 (175 vs. 143 forhold) skyldes opplæring internt i politiet som gjør at flere saker blir anmeldt som hatkriminalitet av patruljer eller definert som dette i politiets systemer, i tillegg til at folk vet mer om muligheten til å anmelde enn før. Men i oslopolitiets rapport er det de konkrete sakene som er oppsiktsvekkende, særlig et knippe eksempler der gjerningsmannen på ingen måte har ønsket å bortforklare hva han har gjort. - Mens det tidligere har vært mer gjennomgående at de har nektet for hatkrim-motivet, så vi i fjor helt tydelige eksempler på at mistenkte også i avhør var veldig klar på at de rett og slett er litt stolte av sine holdninger. Noen forsøker også nærmest å overbevise politiet om at holdningene er riktige og v...

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.