Hovedbudskapet fra USAs president og Det republikanske parti de siste par ukene før kongressvalget kan oppsummeres slik: Hvis du ikke stemmer på oss, kommer horder av innvandrere fra sør for å ta deg. Alle innvandrere kan være mordere og terrorister.

Det var i hvert fall ikke så mange andre måter å tolke søndagens valgkamp-video på, her lagt ut på Twitter av Donald Trump Jr.:

https://twitter.com/CNNPR/status/1058735152963182592

«USA kan ikke tillate denne invasjonen. Migrantkaravanen MÅ STANSES. President Trump og hans allierte vil beskytte grensene våre (…) Stem republikansk», heter det i videoen, der bilder av migranter fra Mellom-Amerika er kryssklippet med opptak av en meksikansk mann som tidligere i år ble dømt til døden i California for drapet på to amerikanse politifolk begått i 2014.

Stanset av tv-stasjonene

Da presidentens sønn refererte til CNN i twittermeldingen ovenfor, skyldtes det at tv-stasjonen var den første til å si nei til å selge reklameplass til skremselsfilmen, etter å ha slått fast at den var rasistisk.

Søndag kveld ble den imidlertid vist for millioner av seere på stasjonen NBC i beste sendetid, under en kamp i amerikansk fotball – til sterke reaksjoner fra seere. NBC så seg presset til å ta Trump-reklamen av lufta, og mandag kveld fulgte til og med Fox News etter. Også Facebook har stanset reklameplassering av videoen, med henvisning til at den bryter selskapets retningslinjer. (Trump svarte med å legge den ut på nytt mandag kveld)

Filmsnuttene laget for tv (i tillegg til gratis mediedekning og viral nettspredning) er en kortere variant av den Donald Trump selv la ut til sine 55 millioner følgere på Twitter i forrige uke:

Beskyldningene om at «Demokratene slapp ham inn» og «lot ham bli» er usanne, og er tilbakevist av faktasjekkere i flere medier.

Men utsagn og insinuasjoner som i videoene er mer regelen enn unntaket i Trumps valgkampinnspurt.

Frykt, sinne og splittelse

Den såkalte karavanen av migranter beskrives av presidenten som en «invasjon», og er begrunnelsen for å sende opp mot 15 000 amerikanske soldater til grensa i sør, selv om han ikke har noen dekning for å si at disse menneskene utgjør noen akutt sikkerhetstrussel mot USA. (Sist torsdag ga Trump uttrykk for at han vil at de militære styrkene skal skyte hvis noen kaster stein på dem).

Karavanen har gitt daglig tilfang av tv-bilder av en reell, stor folkemengde på landeveien som «er på vei til USA», riktignok helt sør i Mexico, 1500 kilometer og ukesvis unna nærmeste amerikanske grenseovergang, dit et fåtall av dem er ventet å nå fram.

Til tross for at den høyreekstreme gjerningsmannen som skjøt og drepte elleve amerikanske jøder i en synagoge i Pittsburgh 27. oktober trolig var motivert av konspirasjonsteorier om at jøder står bak migrantkaravanen, har Trump på ingen måte dempet retorikkken, og har bidratt til å forsterke konspirasjonsteoriene.

Presidenten har framstilt karavanen som en krise, som han maler inn i en fiktiv skremmeverden som Washington Post denne uka beskriver som «apokolyptisk». Trump hevder i valgkampen at Demokratene vil fjerne nasjonens grenser og gjøre USA til frihavn for narkolangere, menneskesmuglere og mordere fra gjengen MS-13. Han påstår at USA under Demokratene vil kollapse økonomisk som Venezuela og framstiller sine politiske motstandere som voldelig mobb som herjer i gatene.

På et valgkampmøte i Virginia uttalte presidenten nylig at Demokratene sier til «verdens verste avskum» blant innvandrerne at «Fly rett inn folkens. Det er bare å komme inn. Vi bryr oss ikke hvem pokker dere er, kom bare inn!›.

Retorikken om innvandrere og utlendinger har følge av andre typer uttalelser Trumps motstandere ser på som vennlige nikk direkte til høyreradikale og rasistiske støttespillere.

23. oktober skapte Trump oppsikt selv til ham å være da han foran jublende tilhengere erklærte seg som «nasjonalist», en merkelapp såpass knyttet opp mot historiens fascistiske bevegelser og dagens høyreekstreme at selv de mest flaggveivende amerikanske politikerne har holdt seg unna og i stedet brukt ord som «patriotisk».

– Vi skal liksom ikke bruke det ordet. Men vet dere hva jeg er? Jeg er en nasjonalist, OK. Jeg er en nasjonalist. Nasjonalist! Brukt det ordet! Bruk det ordet!, sa Trump.

Det er uklart i hvilken grad det har påvirket oppslutningen til de to partiene at presidenten har brukt mer slagkraft på å mane til fremmedfrykt og ytterligere splittelse enn på å skryte av den gode økonomiske utviklingen i USA. Resultatet i kongressvalget vil være klart natt til onsdag norsk tid.