Flott brøl! Men nei – det var ikke 100 000 brølere i Oslo i dag

Et gammelt trykkerilokale et steinkast fra Stortinget i Oslo er gjort om til kampanjehovedkvarter for anledningen. Lufta her er tung og stinn når Even Nord Rydningen spretter champagneflaska, heller sprudlevinen rett ned i svelget og erklærer med pumpende knyttnever at de akkurat har lagt bak seg den råeste klimamarkeringa noensinne. Et tjuetalls frivillige funksjonærer, bare en liten andel av de over 100 som har vært i sving, jubler triumferende mot ham. Det er bare litt over en time siden Rydningen – 36 år og til daglig saksbehandler i asylavdelingen i UDI – sto på scenen på Eidsvolls plass og snakket engasjert om hvor at politikerne nå må sette klima- og miljøsaken foran andre hensyn. At det haster. At Norge må kutte 60 prosent av sine klimagassutslipp innen 2030 og at «en tsunami av innovasjon og skaperkraft» må komme i tillegg til at folk endrer seg og at noen uvergerlig må gi slipp på mer enn andre. Om «oljefanten i rommet» og at alle ansatte i Norges mest lønnsomme næring må være med på omstillinga. Og, etter ett minutts stillhet, utløse et enormt brøl fra folket som har samlet seg foran ham, i Spikersuppa og på Universitetsplassen. https://youtu.be/vFrM9ddg5U8?t=28 Oslo sentrum sto i det hele tatt i klimakampens navn hele fredag. Først markerte streikende studenter og skoleelever seg på formiddagen – en kraftfull forsamling, om enn vesentlig færre enn ved den forrige høyt profilerte klimastreikmarkeringa i mars, da tallet 40 000 gikk igjen i avisreferater. Deretter tok «klimabrølet» over – et initiativ som har skaffet seg mye oppmerksomhet og en rekke samarbeidspartnere i nærings- og organisasjonsliv med vyer om å samle 100 000 mennesker på Eidsvolls plass, i Spikersuppa og på Universitetsplassen. Tallet er gjengitt i avisartikler, flere steder på egne nettsider og ble referert til fra scenen («tenk, her står vi, titusener, kanskje hundre tusen», sa en av appellantene).

Fortsette å lese (gratis)

Vi vet det er kjedelig å registrere seg, og vi skulle ønske vi slapp å be deg om å logge deg på! Men som en liten avis med kvalitetsjournalistikk er vi helt avhengig av direkte kontakt med lesere. Vit dette: Vi kommer aldri til å selge kontaktinformasjonen din til andre, og vil bare bruke den til å sende deg nyhetsbrev og informasjon om vår journalistikk, og muligens rette en haug med annonser mot deg i sosiale medier. (Les vår personvernerklæring)

Harald S. Klungtveit
Redaktør

Ved å bruke 1-trinns registrering eller at du oppretter en konto ovenfor, samtykker du til Filter Medias personvernerklæring.