Mandag 30. mai på tre minutter: Flertall heier på Listhaug og 700 mennesker druknet i Middelhavet på tre dager

Mange tall å ta innover seg i dag. (Men vi slipper å regne ut hva Oljefondet hadde tjent om de hadde sagt ja til Facebook-aksjer for fire år siden) Heng med:

 

Sommeren fra helvete er i gang
Det ble en av de aller jævligste ukene i Middelhavet så langt i flyktningkrisen da tre ulike båter sank på onsdag, torsdag og fredag.I går opplyste FN at flere enn 700 mennesker druknet. Mange av dem var mindreårige uten følge. Blant scenene som møte redningsmannskapene var spedbarnslik i vannflaten og et ungt par som ennå omfavnet hverandre etter å ha druknet. Dermed har flere enn 2000 omkommet i den desperate overfarten så langt i år, og 2016 ligger an til å bli enda verre enn fjoråret. Drukningene i forrige uke kommer etter at EUs omstridte avtale med Tyrkia gjorde at menneskesmuglerne i Libya begynte å sende flyktninger og migranter fra Eritrea, Nigeria, Somalia og Sør-Sudan på den langt farligere ferden  til Italia i stedet. (Flere enn 13 000 de siste åtte dagene og 46 000 så langt  i år).

 

Forsvarsminister glad i angrep
Den israelske regjeringen har nettopp formalisert innsettelsen av den nasjonalistiske hauken Avigdor Lieberman i den svært viktige forsvarsminister-posisjonen. Den tidligere Netanyahu-protesjeen, som ble for drøy for Ariel Sharon, er kjent for å ville innføre dødsstraff for terrorister (men bare for palestinere som dreper israelere og ikke omvendt),  har uttalt at han håper arabiske Knesset-medlemmer blir henrettet på samme måte som nazikollaboratører fordi de har møter med Hamas, mener palestinske israelere må avlegge lojalitetsed om de skal unngå å miste stemmeretten, og har gått inn for en segregeringsløsning som ville ha tatt statsborgerskapet fra deler av Israels arabiske befolkning – blant annet.

 

Flertall heier på Listhaug
Godt over halvparten av folket  mener Sylvi Listhaug gjør en god jobb «når det gjelder å håndtere innvandring i Norge», ifølge en måling utført av Ipsos MMI for Dagbladet:
Meget god jobb: 22 % / Ganske god jobb: 33 % / Ganske dårlig jobb: 20 % / Meget dårlig jobb: 18 % / (Vet ikke: 7 %)
Ukas kanskje mest populistiske asylutspill kom forøvrig fra Aps Helga Pedersen, som kritiserer regjeringen for å bruke penger på halvtomme asylmottak – uten at Ap vil ta til orde for å redusere beredskapen for asylankomster.

 

Noen er forlikere enn andre
Det er ingen overraskelser rundt hvem som ble vinnerne av skatteforliket, men likevel: De med over hundre millioner kroner i formue får til sammen en halv milliard i skattekutt som følge av skillet mellom arbeidende kapital og øvrig formue, viser ferske tall fra Finansdepartementet. (Skattereformen behandles i Stortinget i morgen). Sagt på en annen måte: De 1400 rikeste får i snitt en snau årslønn (360 000) i nye kutt i formue- og utbytteskatten, mens 1,4 millioner nordmenn med 1-5 millioner i formue får 200 kroner i snitt.

 

Sanner-tvang neste
Bare halvparten av kommunene i Akershus ønsker seg sammen i forkant av dagens folkeavstemninger. – Dersom Skedsmo og Fet ikke sier ja til hverandre, er kommunereformen for Akershus’ del bortimot en fiasko dersom utgangspunktet er at dette skal gjøres frivillig, sier statsviter og valganalytiker Svein Tore Marthinsen – selv fra Ullensaker – til Aftenposten.

 

(Dette er en versjon av nyhetsbrevet vårt, som hver formiddag sendes ut gratis som epost. Meld deg på her!)

 

Med vennlig hilsen,

Harald S. Klungtveit
Redaktør i Filter Nyheter