Flere regnbuemarkeringer slått ned i Qatar

Ulike typer regnbue-markeringer til støtte for LHBT-samfunnet blir slått ned blant både fans, journalister og spillere i Qatar. Her er de siste oppdateringene fra fotballmesterskapet: 

*** På den første VM-kampen til Irans herrelandslag nektet spillerne å synge nasjonalsangen – i protest mot regimet i hjemlandet, som slår ned de mange demonstrasjonene med brutal vold – samtidig med at de iranske supporterne buet høylytt. Også på pressekonferansen før kampen gjorde den iranske kapteinen det klart at han støtter folket, ikke regimet. Det er uklart om, og eventuelt når, spillerne kan reise tilbake til hjemlandet og om de vil fortsette den samme stille protesten gjennom hele mesterskapet. Iranske tilskuere i Qatar skal også ha håpet på engelsk seier, slik at det iranske regimet ikke skulle bruke en eventuell seier i propagandasammenheng (England vant 6–2). 

*** De sju VM-nasjonene som fikk avslag på å spille med et regnbuekapteinsbind med påskriften «OneLove», og etterpå ble truet med at dem som brukte det ville få gult kort umiddelbart ved kampstart, får i motsetning til det iranske herrelandslaget krass kritikk fra flere hold for å føye seg til Fifas påbud. Aftenpostens sportskommentator Daniel Røed-Johansen påpeker at hovedansvaret ligger hos Fifa, men at spillerne og fotballforbundene ikke er «viljeløse brikker»: «Standpunktet deres er nå tydelig: De er villig til å stå opp for verdier så lenge det ikke koster noe. Nå blir det ikke kapteinsbind til støtte for LHBT-personer, slik det heller ikke ble noe av Danmarks treningstrøyer med «Human Rights for All».

*** Den tyske dagligvarekjeden Rewe, en av det tyske herrelandslagets største sponsorer, har valgt å trekke seg da de tyske spillerne føyde seg til Fifas kapteinsbindkrav. 

*** Regnbue-markeringer stoppes: Mandag ettermiddag ble det kjent at det belgiske fotballandslaget må fjerne ordet «kjærlighet» fra drakter og treningstøy med regnbuefarger. Den danske journalisten Jon Pagh fikk tilsnakk fra politiet og krav om å fjerne «OneLove»-kapteinsbindet han lånte for å ha på seg under en tv-sending. En amerikansk journalist fra CBS, Grant Wahl, ble anholdt før kampen mellom USA og Wales fordi han hadde på seg en regnbue-t-skjorte. (Fifa har senere beklaget hendelsen). Også Wales-fansen fikk regnbue-hattene sine konfiskert før kampstart.
 


  • Nå får du Filter Nyheters spesialmagasin om sportsvasking uten ekstra kostnad når du bestiller et årsabonnement. Magasinet inneholder artikler om blant annet fotballstjernenes lukrative PR-oppdrag for petrostater i Midtøsten og fortellingen om hvordan Vladimir Putin de siste tiårene har utnyttet sportsarrangementer for å fremme sin agenda. Klikk her for å lese mer og tegne et abonnement opå Filter Nyheter!

HØYRE’S GONNA HØYRE: Landets største opposisjonsparti, som for tida flyr høyt på meningsmålingene, kutter blant annet kraftig i bistanden til u-land og fjerner makspris i barnehager for å veie opp for mindre oljepengebruk og skattelettelser sitt alternative statsbudsjett, lagt fram i dag (en fast øvelse der partiene viser hvordan de ville styrt Norge, dersom de hadde fått lov). 

Partiet vil også fjerne regjeringens økning i arbeidsgiveravgift og formuesskatt, og gjeninnføre ett års karensår for arbeidsavklaringspenger – altså den store seieren til den folkelige AAP-aksjonen, som har vist til at mange har havnet på sosialen fordi NAV ikke klarte å avklare dem innen de tre årene på AAP utløper. «Uten karensåret risikerer vi at ordningen blir permanent for mange», sier finanspolitisk talsmann Nikolai Astrup til VG


VIL IKKE FJERNE ZELENSKYJ LIKEVEL: De siste ni månedene har Kreml sendt (sikkert bevisst) motstridende signaler om hva som egentlig er mål og mening med å invadere Ukraina, systematisk kidnappe, torturere og drepe sivile, og bombe både infrastruktur og hele byer sønder og sammen, slik at millioner av mennesker står overfor en kamp om liv og død når vinterkulda brer seg over landet. I dag har talsmann Dmitrij Peskov avklart at det ikke dreier seg om å fjerne president Volodomr Zelenskyj – slik det har vært antatt, og slik utenriksminister Sergej Lavrov gikk langt i å antyde i juli («vi vil hjelpe det ukrainske å fri seg fra det historieløse og folkefiendtlige regimet»). Landet søker ikke «med sin spesialoperasjon (russisk eufemisme for invasjonen, journ. anm.) å endre myndigheter i Ukraina», sier Peskov, ifølge The Guardian.


FRA INNSIDEN AV HIJAB-OPPRØRET: Filter Nyheter har i flere uker holdt kontakten med Mahsa A. (27) som bor i byen Rasht, nord i Iran. Hun har deltatt på flere av demonstrasjonene mot presteregimet, der hun har sett sine egne venner bli banka opp, og havna også fem dager på sykehus fordi hun ble sprayet ned med tåregass den 3. oktober. Selv har hun ikke brukt hijab etter at 22 år gamle Mahsa (Jina) Amini døde i moralpolitiets varetekt den 16. september, noe som satte fyr på protestbølgen i landet. Hun forklarer at stadig flere kvinner viser håret offentlig, til tross for at risikoen for å bli straffet er høy. «I starten kalte vi det demonstrasjoner, men nå sier vi at det er en revolusjon», sier 27-åringen i en videosamtale med Filter Nyheter. Les hele artikkelen her!   


  • Støtt Filter Nyheters arbeid med å skrive grundige artikler og grave i nyheter i inn- og utland! Våre egensaker er åpne og gratis for alle, men vi er avhengige av abonnenter for å kunne drive avisa. Som abonnement får du vårt papirmagasin i posten hver måned, og tilgang på flere spennende nyhetsbrev og eksklusive spalter. Klikk her for å lese mer!

EUROPA FÅR DET TØFT: Den globale økonomien vil som helhet unngå resesjon neste år, spår OECD, samarbeidsorganisasjonen for 36 industrialiserte land i Europa, Amerika og Oseania. Men energikrisa vil bremse veksten kraftig, og særlig vil det gå ut over førstnevnte kontinent. Tyskland og Storbritannias økonomier vil krympe med henholdsvis 0,3 og 0,4 prosent neste år, mens Frankrike og Italia – som er mindre avhengige av russisk fossil energi og dessuten fortsatt medlemmer av EUs indre marked – vil vokse med henholdsvis 0,4 og 0,2 prosent. I USA kan man se frem til en vekst på 0,5 prosent, mot 1,8 prosent i år, hvis prognosene slår til.

Foto: The Rainbow Wall


Prøv vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.