Da stiftelsen Antirasistisk senter (ARS) publiserte rapporten «Norske nynazister i 2018 – en oversikt» for halvannen uke siden, gikk det relativt kort tid før sentrale aktører på politikkens ytre høyreside reagerte:

  • Alliansen-leder Hans Lysglimt Johansen skriver på Twitter at rapporten er et «tendensiøst makkverk» (Lysglimt Johansen har tidligere omtalt forskningsrapporten «Høyreekstremisme i Norge», som ble lansert i oktober, på lignende måte).
  • Sjef for nynazistiske «Den nordiske motstandsbevegelsen» i Norge, den Sverige-bosatte nordmannen Haakon Forwald, mener ARS-rapporten presenterer «de sedvanlige propaganda-løgnene» og understreker overfor sine lesere at senteret er ledet av «folkeforræderen Rune Berglund Steen og jøden Ervin Kohn».
  • Mens Resett-skribenten Tore Rasmussen skriver i en kommentar på nettsiden at rapporten representerer et «nytt bunnivå» for Antirasistisk senter.
Hans Lysglimt Johansen på Twitter. Skjermdump

Reagerer på omtale av fortid i Vigrid

Både Alliansen, Den nordiske motstandsbevegelsen og Tore Rasmussen er nevnt i den aktuelle ARS-rapporten. Rasmussen har inntil nylig vært tilknyttet den muslim- og islamfiendtlige gruppen Generasjon Identitet, som er ungdomsfløyen til Identitærbevegelsen.

Bevegelsen, som er ledet av den omstridte østerrikeren Martin Sellner, har i en årrekke avvist at de er nynazister eller rasister, men Rasmussen var i tenårene medlem av nynazist-gruppa Vigrid i Norge.

«Mine feilsteg som ungdom er et tilbakelagt kapittel av mitt liv som jeg har tatt grundig avstand fra, både i ord og handling», skriver Rasmussen i innlegget på Resett, der han lenker til et Document-intervju hvor han snakker om sin politiske fortid, inkludert medlemskap i både Vigrid og Unge Høyre (intervjuet ble gjort i kjølvannet av at Rasmussen ble nektet innreise til Storbritannia i mai i år).

Nettopp det tidligere Vigrid-medlemskapet er omtalt i Antirasistisk senters ferske rapport, som nå er trukket tilbake. Hovedårsaken til at rapporten er fjernet er etter det Filter Nyheter forstår en henvendelse fra advokat Carl Bore, som representerer «en av de omtalte» i rapporten. Bore vil imidlertid ikke opplyse overfor Filter Nyheter hvem han representerer eller hva han konkret har foretatt seg i saken.

– Ingen kommentar, svarer Bore når Filter Nyheter spør om det er er aktuelt med et søksmål mot Antirasistisk senter.

Den aktuelle rapporten ligger ikke lenger på ARS’ nettsider. Skjermdump fra antirasistisk.no

Viser til tidligere ARS-utgivelse fra 1993

I et innlegg i Aftenposten i helgen skriver imidlertid Bore at ARS i sin rapport bedriver «tvilsom nazistempling av meningsmotstandere» – og viser til at nettstedet Resett og Alliansen-leder Hans Lysglimt Johansen er omtalt, i tillegg til «personer som typisk i tenårene fulgte en nazistisk organisasjon og senere har tatt avstand».

Til Filter Nyheter sier Bore at han skrev innlegget før han ble kontaktet av vedkommende som nå er hans klient (men at innlegget ble publisert etter at han tok på seg oppdraget).

Som i innlegget til Aftenposten, viser advokaten også til at utgivelsen av en tilsvarende rapport fra Antirasistisk senter (Henrik Lundes bok «Aller ytterst – rasistiske grupperinger i Norge» fra 1993, red. anm.) endte med at forfatteren måtte betale erstatning og saksomkostninger etter omtale av en innvandringskritisk person. Vedkommende gikk til sak fordi hun følte seg uthengt som rasist.

– Å kalle folk nazister kan få erstatningsrettslige konsekvenser. I prinsippet er ikke dette så veldig komplisert: Grove injurier er normalt erstatningsbetingende dersom de viser seg å være usanne, sier Bore til Filter Nyheter.

Daglig leder Rune Berglund Steen i Antirasistisk senter bekrefter overfor Filter Nyheter at den aktuelle rapporten er trukket tilbake, men sier at den skal relanseres med mindre endringer i løpet av inneværende uke. Berglund Steen vil imidlertid ikke bekrefte hvem det er som har kontaktet advokat for å få rapporten endret.

«Ikke noen grunn til å nazistemple Helge Lurås»

– En av dem som er omtalt har reagert. Vi vil vurdere om vi gjør endringer om den ene personen og har dialog med denne personens advokat. Vi skal uansett foreta noen mindre endringer i andre deler av rapporten, sier Berglund Steen.

Han avviser imidlertid at nettstedet Resett, som etter det Filter Nyheter forstår ikke har gått til juridiske skritt, er tema for rapporten om nynazisme i 2018.

– Det er ikke noen grunn til å nazistemple Helge Lurås. Han er ikke nevnt i det hele tatt, mens Resett er nevnt i forbifarten. Men vi har ingen vurdering av Resett i denne rapporten. Det er tre kapitler, som i hovedsak handler om Vigrid, Alliansen og «Den nordiske motstandsbevegelsen». Rapporten handler ikke om ytterliggående aktører som Rights.no, Document eller Resett, som havner i andre kategorier enn nynazisme, sier Berglund Steen.

I et svar til advokat Carl Bore i Aftenposten, forsvarer senteret videre sin omtale av Hans Lysglimt Johansen og Alliansen. Blant annet peker de på at partilederen har «kommet med rasistiske og antisemittiske uttalelser som går langt forbi det ‘innvandringskritiske’, både til støtte for apartheid, og om ‘Horder av negere som vil rive Europa i filler’ ettersom den kaukasiske sivilisasjonen visstnok er ‘inkompatibel med negersivilisasjonen’.»