Finske husholdninger varsles om mulige strømkutt i vinter

FORBEREDER FINNENE PÅ FIMBUL: Den finske strømnettoperatøren Fingrid legger ikke fingrene imellom i sin nye rapport om hvor usikker strømtilgangen blir til vinteren: Selv om landet er ventet å starte en ny kjernekraftreaktor i høst, gjør krigen i Europa og de ekstreme tilstandene på energimarkedene at finske husholdninger rett og slett må forberede seg på tidvise strømkutt. Overstiger forbruket det som er tilgjengelig, er planen at nettverkets lokale distributører kopler ut deler av nettet i to-timers-intervaller, varsler selskapet. 

Finland har tidligere importert rundt ti prosent av strømmen sin fra Russland, som kuttet eksporten tvert da finske politikere begynte å snakke åpent om å søke Nato-medlemskap. Også Sverige og baltiske land leverer strøm til finnene, som bare produserer rundt 85 prosent av eget forbruk. En situasjon med kulde i både Finland, Sverige og Baltikum samtidig er derfor er av scenarioene som kan føre til at finske husholdninger mister elektrisiteten. I likhet med sine svenske og danske kolleger er Fingrid dypt bekymret over den norske debatten om å redusere eksporten av vannkraft, skriver Bloomberg  • AKKURAT NÅ ER DET EKSTRA LURT Å TEGNE ABONNEMENT PÅ PAPIR-FILTER. Hvis du signer deg opp nå, sender vi deg sommerens spesialnummer om sportsvasking som bonus, helt uten ekstra kostnad. Klikk her for å lese mer!

EKS-STATSMINISTER TILTALT: Den innenrikspolitiske situasjonen i Pakistan er ikke beroligende for dem som er opptatt av ro, orden og forutsigbarhet i nasjoner med atomstridshoder på lager. Etter at statsminister Imran Khan ble kastet i et mistillitsvotum i april har han trukket tusenvis av publikummere til sine taler, der han hamrer løs på sin etterfølger Shehbaz Sharif og på landets militære, som han hevder står bak en konspirasjon mot ham. Nå slår etablissementet tilbake, ved å kneble medier som gir Khan oppmerksomhet og offentlige personer som går ut med støtte. I helgen ble eks-statsministeren selv tiltalt etter antiterrorloven for blant annet å ha fremført trusler mot politifolk og dommere, og risikerer å bli arrestert, noe som neppe tas imot med lett hjerte blant tilhengerne. Det hele er som tatt ut dreieboka for misbruk av rettssystemet mot politiske motstandere – en strategi Khan selv var alt annet enn fremmed for å bruke sa han satt i posisjon – og bidrar til den generelle politiske apatien i en befolkning som er hardt prøvet av sommerens flommer og oversvømmelser, samt kraftig stigende priser på livsnødvendigheter som mat og drivstoff. New York Times skriver godt opp


GRANSKNINGER AV TRUMP: Akkurat nå pågår det sju etterforskninger eller granskninger av tidligere president Donald Trump eller hans selskap Trump Organization på ulike nivå i USA. I en fersk artikkel i Filter Nyheter rydder vi opp i hva de ulike granskningene handler om, og hva konsekvensene kan bli for Trump selv. REKORDRASK «OPPKLARING»: Den russiske sikkerhetstjenesten FSB har kommet med sin Ukraina-baserte røverhistorie om bilbomben som drepte den Putin-vennlige ultranasjonalisten Daria Dugina (29) utenfor Moskva. Vi lar The Guardian oppsummere «oppklaringen»: «Ifølge FSB klarte attentatkvinnen å ta seg inn i Russland med sin 12 år gamle datter på slep, bevege seg rundt uoppdaget mens hun hyppig skiftet bilskilt på sin Mini Cooper, før hun utplasserte og detonerte en profesjonell bombe og forlot landet igjen uten å bli avslørt før etter flukten». Hvem som faktisk sto bak og om det var offeret eller hennes far Aleksandr Dugin som var hovedmålet, er ennå uklart. (Daria Dugina var for egen kjøl pådriver for krigen og desinformasjonen som begrunner den, og var på sanksjonslistene til USA og Storbritannia).

Aleksandr Dugin blir ufortjent opphøyd til «Putins hjerne» eller «Putins Rasputin» fordi de fascistiske, krigshissende ideene hans rundt russisk imperialisme de siste årene har blitt mainstream i Kreml og sammenfalt med mye av presidentens retorikk bak Ukraina-invasjonen. Selv om Dugins ekstreme tekster utvilsomt har vakt interesse hos russiske makthavere med hang til blodsutgytelse, har ingen dokumentert at han har hatt noen form for rådgiverrolle – eller at han har hatt et eneste møte med Putin.


Ha en fortsatt god dag! Hilsen Filter-redaksjonen