Den amerikanske valgvaken i Oslo startet med Bob Dylan-låter på kassegitar, duskedamer og generell optimisme blant de overveiende Hillary-støttende amerikanerne, politikerne og synserne som var invitert av det amerikanske handelskammeret i samarbeid med partiene.

Til et godt stykke ut på natta ble det spist sliders, grønnkålsalat og søtpotetfries med stor appetitt og høy stemning grunnlagt på meningsmålinger og allmen konsensus om at det demokratiske partiet skulle sikre sin tredje presidentperiode og den første kvinnelige commander-in-chief i republikkens historie.

En prognose basert på forhåndsstemmer hos Votecastr spådde Clinton-seier i alle de sju antatt tetteste vippestatene. Flere analytikere mente å se at Trump scoret dårligere enn Mitt Romneys 2012-resultat i enkeltdistrikter i Kentucky som ble klare tidlig.

Klokka 01.15 mente Minerva-kommentator Jan Arild Snoen i et intervju med Filter Nyheter på Facebook Live at prognosene så ut til å holde stikk. To og en halv time seinere var bildet diametralt forskjellig.

Tidlig knuste håpet om at en tidlig Florida-seier til Hillary Clinton skulle forsegle valgets skjebne. Vippestaten med 29 valgmenn viste seg å være et tett race – nesten som i 2000, da George W. Bush’ valgseier ble erklært flere dager på overtid. Trump viste seg også være overraskende sterk i Virginia, den andre store vippestaten i øst som kunne gitt en tidlig avgjørelse.

Håpet om at folkerike valgdistrikter sør i Florida skulle vippe staten blå, ble knust først på morgenkvisten. Da var det allerede klart at flere stater bak det Clinton kalte «brannmuren» – antatt sikre stater som selv i et worst case-scenario skulle gjøre henne til president – var i ferd med å svinge Trumps vei.

De urbane delene av Virginia svinge til slutt staten inn i den demokratiske folden, men de gamle industristatene i det såkalte rustbeltet viste seg å bli Hillary Clintons bane. I skrivende stund er 68,6 prosent av stemmene i Michigan talt opp med Trump halvannet prosentpoeng i ledelsen, 79,2 prosent av stemmene i Wisconsin gir ham hele fire prosentpoengs ledelse.

Barack Obama vant Wisconsin med 14 poeng i 2008 og 7 poeng in 2012. Å gjøre disse statene blå har partiet selv feiret som en av sine store bragder på denne siden av årtusenskiftet. Hillary Clinton var så sikker på seier her at hun ifølge CBS News ikke har besøkt staten på over et halvt år.

Også Pennsylvania har nå Trump-ledelse, om enn svært liten, og den latterliggjorte republikanske utfordreren ser ut til å vinne den symboltunge totalen (selv om dette fort kan endre seg). Han vinner særlig stort blant mannlige, hvite velgere uten collegeutdannelse, og har fått dem opp av sofaen i større grad enn Reagan gjorde i 1980. Børsene stupte på nyhetene og stemninga på den amerikanske valgvaken gikk fra nervøsitet til regelrett depresjon – til og med en og annen tåre ble felt.

Nå er det ikke bare det demokratiske partiet som går inn i selvransakelsen, men også et samlet meningsmålings-fagfelt, som etter Brexit-bommen i vår må se på 2016 som noe av et annus horribilis. 

Og hvertfall til år 2020 heter verdens mektigste mann antakelig altså Donald Trump.


  • Tidligere i høst spurte vi eksperter på økonomi, sikkerhetspolitikk og klimakrisa hva en Trump-seier ville bety for Norge. Her kan du lese hva de svarte.