Fem underspilte nyheter om statsbudsjettet


STATSBUDSJETTET 2023: Statens samlede inntekter neste år er beregnet til 2875 milliarder kroner. Utgiftene blir på 1748 milliarder kroner. Oljepengebruken strammes noe inn for ikke å øke inflasjonen, men kanskje ikke så mye som man kunne vente. Ellers – her er fem underspilte nyheter:

  • Domstolene i Norge må ifølge Domstoladministrasjonen (DA) håndtere kutt på om lag 100 millioner kroner. (Anslaget inkluderer  manglende kompensasjon for forventede kostnadsøkninger) – Den mest krevende økonomiske situasjonen den tredje statsmakt har stått overfor i vår tid, sier DA-leder Sven Marius Urke, som har kalt inn til ekstraordinært styremøtet om budsjettet, som han mener svekker domstolenes uavhengighet.
  • De regionale helseforetakene blir ikke kompensert for prisveksten i samfunnet og må belage seg på at det høye kostnadsnivået vil påvirke sykehusøkonomien i 2023. «For å tilpasse seg den økonomiske situasjonen må helseføretaka difor sette i verk omstillingstiltak. Helseføretaka må også vurdere om investeringsprosjekt som ennå ikkje er vedteke må bli utsett», skriver Helse- og omsorgsdepartementet. I en pressemelding uttaler Sykepleierforbundet at det er «alvorlig at det er et reelt kutt i sykehusbudsjettene, som fortsatt har etterslep etter pandemien. I denne situasjonen får sykehusene beskjed om å finne omstillingstiltak […] Dette er dårlig nytt for totalberedskapen.»
  • Regjeringen vil avvikle Klimasats, støtteordningen der kommuner får penger til lokale klimatiltak.
  • Solberg-regjeringens såkalte «ABE-reform» er en saga blott. Ostehøvelkuttet med det lange navnet «Avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen» ga nye kutt i driftspostene til offentlige virksomheter på 0,5–0,8 prosent hvert år. Kuttene rammet jevnt uavhengig av om virksomhetene hadde gjennomført effektiviseringstiltak eller ikke. 
  • Siste etappe av den nye motorveien inn i Oslo fra i Asker og Bærum (E 18) skal bygges, og ofres ikke på budsjettbalansens alter, slik byrådet i Oslo hadde håpet på for å slippe mer trafikk i byen. Lokalpolitikernes ønske om at man stenger Hammersborgtunnelen på Ring 1 for privatbiltrafikk, og slik unngår å terror-sikre den for tre milliarder kroner i forbindelse med nytt regjeringskvartal, imøtekommes heller ikke. Anslått totalkostnad for regjeringskvartalet har økt med nesten ti milliarder siden forrige statsbudsjett, til 49,2.

BEGRENSER ADGANGEN FOR RUSSISKE FISKEBÅTER: Regjeringen har besluttet at russiske fiskefartøy kun kan anløpe tre havner, og at alle de russiske fartøyene som kommer til disse havnene skal kontrolleres. Det går fram av en pressemelding Finansdepartementet og Utenriksdepartementet publiserte litt prematurt i dag, etter at utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap), fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap) og justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) hasteinnkalte til pressekonferanse om beredskapen ved norske havner i dag klokka 16.40. (Pressemeldingen ble slettet kort tid etter publisering, ifølge VG). De russiske båtenes frie adkomst til Norge har vært svært omdiskutert etter at Ukraina-krigen startet. 

  • START DAGEN MED FILTER. Tegner du et abonnement hos oss, får du vårt morgen-nyhetsbrev til kaffen hver morgen (det mailes seinest klokka 07). Slik blir du oppdatert på nyhetene som har breaket nasjonalt og internasjonalt mens du sov. Klikk her for å lese mer. 


EN SVERM AV JAGERFLY: Den tilspissede situasjonen på Korea-halvøya synes å ha eskalert et nytt steg hver gang vi oppdaterer browseren (nei, det hjelper ikke å slutte å refreshe heller). I dag sendte Sør-Korea 30 jagerfly på vingene etter at Nord-Korea gjennomførte bombeøvelser med minst åtte jagere og fire bombefly. På hver side av den tungt bevoktede grensa skal det formelig ha svermet av fly, ifølge Reuters. Det skjer etter at Nord-Korea i natt skjøt opp to nye kortdistansemissiler i retning Japan – den 24. våpentesten landet står bak i år. Det er to dager siden landet skjøt et missil med atomvåpen-kapabiliteter over japansk territorium i et svar til Sør-Korea og USAs marineøvelser i Japanhavet; en provokasjon som ble besvart med oppskytingen av fire sørkoreanske missiler. Den kinesiske ambassadøren til FN anklaget i går USA for å «forgifte» sikkerhetssituasjonen i regionen.


ALTFOR PENT VÆR I SIKTE: Europeiske gasslagre er nå så fulle at den tyske visekansleren Robert Habeck har annonsert at kontinentet vil klare seg «greit» gjennom vinteren, på tross av den russiske gass-strupingen. Med ett forbehold: At været spiller noenlunde på lag. Nå sier Det europeiske senteret for mellomlange værprognoser at november og desember tvert imot ligger an til å bli kalde måneder, med lite vind og regn. Langtidsprognoser er selvsagt usikre, men denne bygger på observasjoner av værefenomenet La Niña, som har en tendens til å forstyrre vestavinder, skape høytrykk og elendige forhold for fornybar kraft i Europa. Lite vindkraft og nedbør kan som kjent bety høye strømpriser også i Norge. Les mer i ukas utgave av Filter KALDDUSJ, vårt ukentlige nyhetsbrev om den prekære kraftsituasjonen.

  • TEGN ET ABONNEMENT FOR Å FÅ TILGANG TIL VÅRE NYHETSBREV. Filter KALDDUSJ gir deg nyheter og dybdekunnskap om strømkrisa hver torsdag. Du får det i innboksen med et abonnement. Klikk her for å lese mer. 

MASSEDRAP I THAILAND: 38 personer, de fleste av dem små barn, er drept i en skyte- og knivmassakre i en barnehage i Nong Bua Lamphu-distriktet nordøst i Thailand. Politiet sier gjerningsmannen er en 34 år gammel tidligere politimann som både åpnet ild og angrep sovende barn med kniv. Han skal ha forlatt åstedet i bil og avfyrt skudd mot tilfeldige forbipasserende før han tok sitt eget, kona og barnas liv i hjemmet. Gjerningsmannen skal ha mistet jobben i politiet i fjor etter å ha blitt tatt for å være i besittelse av metamfetamin, skriver The Guardian.


Prøve vårt digitalabonnement gratis i 30 dager

Klikk på bildet og bli abonnent i dag.