FBI: Amerikansk offiser brukte Breiviks oppskrift til å planlegge terror – hadde drapsliste over politikere på venstresida

Våpen og ammunisjon beslaglagt hos Christopher Hasson februar 2019.

«Siktede har som intensjon å drepe uskyldige sivile i en størrelsesorden man sjelden har sett maken til i dette landet».

Det er den skremmende konklusjonen fra statsadvokaten i delstaten Maryland etter at FBI forrige torsdag pågrep 49 år gamle Christopher Hasson i en forstad til Washington D.C. Hasson er løytnant i den amerikanske kystvakten, og jobbet ved hovedkvarteret til den militære greinen i Washington.

FBI mener offiseren har levd et dobbeltliv som høyreekstremist og var i ferd med å følge terrorinstruksjoner fra Anders Behring Breiviks manifest svært detaljert, inkludert innkjøp av drapsvåpen, utvelgelse av mål og anskaffelse av dopingpreparater.

Da politiet ransaket Hassons leilighet, i en forstad til Washington D.C., fant de 15 ulike skytevåpen og mer enn tusen skudd til geværene og pistolene. Alt var blitt kjøpt i løpet av de siste to årene.

– Saumfarte Breiviks manifest

Den offisielle begrunnelsen for arrestordren i forrige uke var at Hasson misbrukte morfinpreparater samtidig som han eide våpen, men denne relativt bagatellmessige siktelsen er bare «toppen av isfjellet», ifølge statsadvokaten:

«Siktede er en innenriks terrorist, fast bestemt på å begå handlinger som truer menneskeliv og er ment å påvirke myndighetenes framferd».

Filter Nyheter fikk torsdag kveld tilgang til de ferske rettsdokumentene via Program on Extremism ved George Washington University.

I den oppsiktsvekkende fengslingsbegjæringen bruker påtalemyndigheten mye plass på å beskrive manifestet som Anders Behring Breivik sendte ut like før 22. juli-angrepene i 2011, og etterforskerne påpeker at teksten fra Breiviks side var ment å være en oppskrift for andre «ensomme ulver».

FBI mener kystvaktoffiseren i Washington D.C. brukte manifestet direkte i planleggingen:

«Fra starten av 2017 og helt fram til han ble pågrepet, har siktede jevnlig saumfart deler av Breiviks manifest som instruerer en vordende angriper til å samle skytevåpen, mat, forkledninger og overlevelsesutstyr. Konsistent med Breivik-manifestet har siktede gjort tusenvis av besøk på nettsteder som selger våpen og kamputrustning. Siktede har også researchet tekniske manualer fra det amerikanske militæret om hjemmelagde ladninger og taktiske håndbøker», skriver statsadvokaten.

Så sent som 3. januar i år åpnet Hasson manifestet og søkte etter «kategori A», en betegnelse Breivik ga på de viktigste politikerne, medietoppene, kulturlederne og næringslivssjefene som han mente skulle drepes.

«En gjennomgang av siktedes aktivitet siden januar 2017 viser indikatorer for målutvelgelse konsistent med Breiviks manifest. For eksempel, 26. februar 2018, gjorde siktede de følgende internettsøkene: «mest liberale senatorer»; «hvor bor de fleste senatorene i DC»; «har senatorer Secret Service-beskyttelse» og «er høyesterettsdommere beskyttet»», heter det i fengslingsbegjæringen.

Hjemme hos løytnanten fant FBI en koffert med flere enn 30 injeksjonsflasker med veksthormon, også det en idé etterforskerne omener han hadde fått fra den norske terroristen.

«(…) konsistent med instruksjonene i Breiviks manifest ser siktede ut til å ha bunkret opp nødvendige ressurser for å kunne ta narkotika for å øke hans evne til å gjennomføre angrep», skriver statsadvokaten.

Beslag av veksthormon hjemme hos Hasson.

«Drapsliste» med presidentkandidater

Ifølge FBI er det bare en måned siden løytnanten lagde en liste over blant andre mediepersonligheter og navngitte rikspolitikere hos Demokratene, i et eget regneark:

«17. januar 2019, konsistent med den typen personer Breivik peker ut som «forrædere» og mål for et angrep, lagde siktede en liste over framtredende kongressledere hos Demokratene, aktivister, politiske organisasjoner og mediepersonligheter i MSNBC og CNN».

Blant navnene på det som framstår som en attentatliste, var partileder Nancy Pelosi, presidentkandidatene Cory Booker og Elizabeth Warren fra Demokratene, den muslimske kongressrepresentanten Ilhan Omar fra samme parti, Demokratenes nye stjerneskudd Alexandria Ocasio-Cortez og den antatte presidentkandidaten Beto O’Rourke.

Samme dag som han opprettet regnearket, gjorde Hasson google-søk som «hva om Trump blir ulovlig stilt for riksrett» og «borgerkrig hvis Trump blir stilt for riksrett», parallelt med nye søk knyttet til hvor kongresspolitikere er bosatt i hovedstaden og hvor man enklest kan treffe på dem.

«Jeg er en mann av handling»

I søkehistorikken på offiserens pc har FBI funnet tusenvis av besøk på nettsteder med «pro-russiske, nyfascistiske og nynazistiske» tekster i perioden fra 2017 til 2019.

FBI-etterforskerne mener at kystvaktløytnanten i det skjulte har vært høyreekstremist i lang tid. I et utkast til en e-post tilbake i 2017, skrev Hasson at han «drømmer om en måte å drepe nesten hver eneste person på jorda» og at han tenkte på hvordan han kunne skaffe  biologiske våpen, for eksempel miltbrannbakterier.

«Interessant idé her om dagen. Starte med biologiske angrep fulgt av angrep på matforsyningen… Må resarche dette. Et kombinert angrep ser ut til å være mer suksessfullt. Starte en bombe/snikskytter-aksjon», skrev offiseren.

Videre fulgte notater om å kjøpe opp eiendom og ha flere ulike lagringsplasser for våpen og forsyninger.

I samme tekst noterte han at «liberal/globalist-ideologi ødelegger for tradisjonelle folk, særlig hvite» og at det ikke er noen annen måte å slå tilbake på enn med vold.

Som mulige mål listet han opp «professorer, politikere, dommere, venstrevridde generelt», og ser ut til å ha fantasert om destabilisere samfunnet over lengre tid gjennom å provosere myndighetene til å overdrive responsen på terroranslagene.

«Jeg kan ikke bare angripe for å skade, jeg må finne en måte å gi et støt som ingen kan riste av seg», heter det i det usendte e-posten.

Noen måneder senere samme år – sju uker etter de kjente høyreekstreme opptøyene i Charlottesville i USA i 2017 –  lagret han et annet e-post-utkast som var stilet til en kjent amerikansk nynazistleder. Der skriver kystvakt-løytnanten at han har vært «hvit nasjonalist» og «skinhead» i over 30 år, og beskriver sin drøm om et hvitt USA tross «niggerifiseringen».

«Jeg så aldri noen grunn til massedemonstrasjoner, bruke uniform eller marsjere rundt og provosere folk med hakekors etc. Jeg var og er en mann av handling, man kan ikke endre oppfatninger gjennom å demonstrere på den måten. Man kan imidlertid oppnå endring med litt fokusert vold», skrev Hasson.

E-post-dokumentet FBI fant som et usendt utkast.

Fordi Hasson formelt bare er siktet for brudd på våpenlovgivningen, har FBI foreløpig ikke kommentert hvor langt de mener terrorplanleggingen var kommet.

Fengslingsmøtet i saken avholdes fredag kveld norsk tid.